Skolebørn gider ikke gå i lektiecafé

Selv om skolerne tilbyder hjælp med lektierne, er det de færreste børn, der dukker op.

(© DR)

Som led i skolereformen skal alle skoler til at tilbyde en lektiecafé, men det bliver frivilligt for eleverne at deltage.

Men som det er nu, går langt de fleste elever uden om skolernes tilbud om at få hjælp til hjemmearbejdet, skriver Berlingske.

Avisen har lavet en undersøgelse blandt landets skoleledere, der viser, at 85 af skolerne giver enten alle eller udvalgte årgange mulighed for at gå i lektiecafé. Men kun hver tiende elev dukker op i lektiecaféen, svarer skolelederne i undersøgelsen.

Ærgrer elevformand

To andre undersøgelser fra Berlingske viser, at det antal kan være endnu lavere. For elever og forældre svarer, at kun omkring fem procent bruger lektiecaféerne.

Elevernes manglende interesse for at lave lektier sammen med en lærer efter den normale skoletid ærgrer formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen.

- Der er ikke en kultur for at gå i lektiecafé. Vi mener, det er et fantastisk tilbud, men det ligger bare lige der, hvor alle de andre kammerater tager hjem, og så tager man da hellere med dem end at gå i skolens lektiecafé, siger hun til Berlingske.

De svage elever bliver væk

Det er samtidig ikke de elever, der har mest brug for hjælp til hjemmearbejdet, der dukker op, når lektiecaféen slår dørene op om eftermiddagen, påpeger professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

- De fagligt svage elever, som burde komme i lektiecaféen, gør det ikke, fordi det er noget, de ikke gider bruge tid på - så laver de hellere noget andet, siger han til Berlingske.

Skolerne er forpligtet til at tilbyde lektiecaféer fra næste skoleår. Undervisningsminister Christine Antorini (S) lægger ikke skjul på, at hun helst havde set, at lektiehjælpen var blevet en del af en længere skoledag.

/ritzau/