Ekstremistiske grupper på fremmarch i Danmark

12 ekstremistiske og voldelige grupperinger har fodfæste i Midt- og Vestjylland, afslører ny rapport. De største er landsdækkende, siger forsker.

Højreekstreme grupper har fremmarch i Midt- og Vestjylland, viser en ny rapport fra SFI. (Foto: © Royalty-free, Colourbox)

Ekstreme højrenationalister står stærkt i Midt- og Vestjylland, hvor voldelige nationalistiske grupperinger og antidemokratiske organisationer har fået fodfæste.

Det afslører en ny delrapport som SFI, det Nationale Forskningscenter for Velfærd, har udformet for Social- og Integrationsministeriet i et forsøg på at kortlægge højreekstremisme i Danmark.

12 ekstremistiske grupper i Midt- og Vestjylland alene

Her udpeger SFI hele 12 forskellige grupper i Midt- og Vestjylland, som kan beskrives som enten voldelige højreekstremister eller antidemokratiske nationalister.

I rapporten beskrives det, hvordan visse grupper benytter sig af trusler på livet og direkte udøver vold mod indvandrere eller andre politiske grupperinger, de ikke er enige med.

"Somaliske kvinder fortæller således om trusler, hvoraf det bl.a. fremgik, at hvis de ikke flyttede væk, ville der blive sat ild til deres lejlighed," står der i rapporten, der også fortæller om voldelige overfald, der ikke bliver meldt til politiet af frygt for represalier.

Ekstreme grupper er landsdækkende

Mens nogen af grupperne består af ganske få individer, består andre ifølge rapporten af to og trecifrede medlemmer. De tre største grupperinger bliver i rapporten udpeget ved navn: Danish Defence League, Devils Choice og det politiske Danskernes Parti.

Selv om rapporten fokuserer særligt på Midt- og Vestjylland, så beskrives både Danish Defence League og Danskernes Parti som landsdækkende grupperinger.

Danske grupper minder om Breivik

Ifølge forsker i politisk ekstremisme fra RUC, Chris Holmsted Larsen, er en gruppering som Danish Defence League især iøjnefaldende.

- Det er en historisk meget voldelig og ekstrem nationalistisk gruppe, der har forbindelser til andre nazister i Europa. Og når man ser på deres retorik og kampagner, så minder det endog rigtig meget om den, som Anders Breivik brugte i sit manifest. Så vi skal absolut være opmærksomme på dem, siger han.

Chris Holmsted Larsen er glad for, at der med den nye rapport bliver sat fokus på højreradikale i Danmark.

- Det kommer som en direkte konsekvens af skyderiet på Utøya, men det er også på sin plads, at vi får belyst, hvilke ekstreme grupper vi har i landet, siger han.

PET: Højreekstremister en ny terrortrussel

I sin seneste terrorvurdering fra januar i år beskriver Politiets Efterretningstjeneste, PET, da også højreekstremister som en ny trussel i Danmark.

"I politisk ekstremistiske miljøer på højrefløjen ses en fortsat stigende vilje til voldsanvendelse, herunder mod statens institutioner. Terrorangrebene i Norge og andre begivenheder i udlandet kan virke inspirerende på personer og grupper i Danmark," skriver PET således i vurderingen.

Ekstremister stiller op til byrådsvalg

Mens visse antidemokratiske højreradikale arbejder mere i det skjulte, står andre åbent frem med deres budskaber. Således stiller højrenationalisterne i Danskernes Parti op til kommunalvalget i november i en række kommuner og regioner i hele landet.

Det sker på trods af, at rapporten fra SFI kæder Danskernes Parti sammen med Danish Defence Leagues mere ekstreme gruppering og hævder, at flere medlemmer går igen i de to grupper.

Socialminister: Mange ekstreme grupper

Rapporten er den første af flere, der skal dokumentere omfanget af ekstremisme i Danmark, og antallet af grupper alene i Midt- og Vestjylland kommer bag på Socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

- Det er umiddelbart mange grupperinger. Men vi skal huske, at der også i Danmark er ekstremistiske og antidemokratiske miljøer, og det skal vi tage alvorligt.

Hun vil nu afvente de resterende rapporter, før hun vil tage stilling til, om der skal sættes nationale tiltag i gang for at stoppe udbredelsen af højreekstremistiske grupper i Danmark.