Når Helle Thorning-Schmidt mødes med den amerikanske præsident Barack Obama onsdag i Washington, vil hun stille spørgsmål ved den amerikanske overvågning af EU's institutioner.
- Vi har hele tiden bakket op om, at EU skal bede om svar fra amerikanerne og går også ud fra, at EU får de svar. Det vil jeg selvfølgelig også nævne for præsident Obama, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske.
Ingen dansk vinkel
Det var den tidligere efterretningsmand fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, Edward Snowden, der lækkede oplysninger om, at USA brugte programmet Prism til overvågning af blandt andet EU's institutioner, embedsmænd og folkevalgte. Oplysninger, som han frigav til det tyske magasin Der Spiegel.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil dog ikke spørge Barack Obama, om USA også foretager overvågning af Danmark.
- De mulige aflytninger, der har været, angår EU-institutionerne. Så vidt jeg ved, har der ikke været nogen dansk vinkel på det, siger statsministeren til Berlingske.
Hun har dog ikke yderligere kommentarer til, hvordan hun mener, at den amerikanske administration har håndteres sagerne om overvågning.
EL: Ikke tilfreds
Enhedslistens forsvarsordfører Christian Juhl er dog ikke tilfreds. Han vil have, at Thorning tager klart afstand til den amerikanske overvågning, siger han til Berlingske.
Han mener, at den danske statsminister er alt for eftergivende over for USA.
- Hun er alt, alt for loyal overfor sine allierede. Det kan man også se med krigen i Syrien. Hun ved ikke, hvorfor vi skal i krig, men hun ved, at man skal sige ja, hvis USA ringer. Det er en forfærdelig trist holdning hos en dansk statsminister, siger Christian Juhl til Berlingske.