"Han prøver at vride mine hænder om, og på det tidspunkt havde jeg snakket med min advokat om, hvad de måtte i forhold til magtanvendelse, og der var kun mig og ham, så jeg vidste, at det var ulovligt, og at det var et voldsovergreb.
Han holdt ved min hånd, så han kunne få den om bag på ryggen, og jeg gjorde modstand ved at rette min hånd op, og så skete der et knæk. Og så mistede jeg evnen til at gøre modstand.
Han kastede mig i gulvet, og jeg landede med hånden ned i klinkeguldet, og da jeg var røget ned på gulvet, tog han min hånd og vred den om på ryggen. Sådan lige oven på det brud. Det gjorde han indtil, at jeg kort tid efter gik med til at gå op på mit værelse og lægge mig."*
Såden fortæller Max Larsen, som i dag er 24 år gammel, om sit ophold på opholdsstedet Solhaven.
Sociale vanskeligheder
Det er otte år siden, at han blev tvangsfjernet og anbragt på opholdsstedet Solhaven i Nordjylland.
Et sted for unge med sociale og psykiske vanskeligheder. I 2011 blev Solhaven anmeldt for vold mod de anbragte børn og unge. Og mandag begynder retssagen mod 12 tidligere ansatte, der siden er blevet tiltalt for at have udsat i alt 21 unge for grov vold og mishandling.
Var han ikke nødt til at holde dig fast, når du gjorde modstand?
- Nej, for man må ikke yde vold. Jeg ville jo bare gerne have min hånd igen, han kunne jo bare have forklaret, hvorfor jeg ikke kunne komme derud, svarer Max Larsen, da DRs journalist spørger.
Han fortæller, at pædagogerne ikke sendte ham på skadestuen, men at han senere er blevet røntgenfotograferet, og at lægerne siger, at de ikke kan udelukke, at der har været to brud.*
Voldelig i frikvartererne
Flere af de anbragte børn og unge har en kriminel eller voldelig fortid, når de ankommer til Solhaven, og det havde Max Larsen også, da han blev placeret der som 15-årig, fortæller han. Han havde ikke en kriminel fortid, men havde været voldelig i skolegården, når de andre angreb ham.
- Min onkel døde der, og min hund, der var min bedste ven, døde også. Jeg havde ikke andre venner på det tidspunkt, så det var meget svært. Og så var min lillebror dødfødt, så der gik jeg helt psykisk ned, siger han.
- Og så al mobningen på skolen, tilføjer han.
Gennem hele folkeskolen blev han mobbet og var oppe at slås hvert frikvarter, fortæller han.
Derfor valgte kommunen at fjerne ham fra hjemmet og sætte Max Larsen i et døgntilbud.
- Selvfølgelig har jeg vist meget voldelige sider af mig selv i folkeskolen, men jeg har følt mig trængt op i en krog af de andre, siger han.
- Den værste tid i mit liv
De to og et halvt år, hvor Max Larsen boede på Solhaven, var ikke sjove for ham, fortæller han.
- Det var den værste tid, jeg nogensinde har oplevet, siger han og fortsætter:
- Jeg blev kastet i klinkegulv, ned af trapper i betongulv, jeg har fået mast min kæbe af en 120 kilo mands knæ, og jeg fik taget min ret til at gå på toilettet.
Han har også været vidne til, at de andre anbragte blev udsat for vold.
- Det var meget normalt, og hvis der ikke var vold, var det trusler om vold, siger han og forklarer, at han fik det værre psykisk, mens han var der.
- Jeg frygtede, at det skulle ende med, at jeg blev slået ihjel. Jeg frygtede også, at jeg skulle begå selvmord. Det var jeg meget tæt på at nå, siger han.
- Endelig retfærdighed
I alt er 21 unge mennesker eller børn i perioden fra 2005 til 2011 blevet udsat for vold eller mishandling, lyder det i anklageskriftet. Flere af de tiltalte er også tiltalt for ulovlig tvang, mens en er tiltalt for vidnetrusler.
For Max Larsen betyder det meget, at 12 af de tidligere ansatte nu bliver retsforfulgt.
- Det er hårdt at skulle igennem alle de ting, man oplevede, når det igen kommer i nyhederne. Men jeg føler mig lettet over at sagen er der, selv om jeg synes, at den er kommet for sent, siger han og holder en pause.
- Men jeg føler, at jeg nok endelig kan få retfærdighed og endelig kan få lagt tingene bag mig.
Risikerer op mod fire års fængsel
Det skal understreges, at de 12 tidligere ansatte ikke er dømt for vold eller mishandling. Mandag starter retssagen, og dommen falder først til marts.
Hvis de 12 bliver kendt skyldige risikerer de op til fire års fængsel.
DR Nyheder har været i kontakt med Solhavens tidligere forstander, der er en af de tiltalte. Han ønsker ikke at kommentere anklagerne. Men hans forsvarer forklarer, at han afviser, at der er tale om vold.
- Min klient afviser på det pureste, at der på nogen måde har været tale om vold. Der har været tale om pædagogisk retning, hvor man har brugt metoder til at fastholde de unge i et trygt og godt miljø, siger forsvarer Henrik Garlik.
*Historien er Max Larsens egen version af forløbet på opholdsstedet Solhaven.