Psykolog: Når vold bliver hverdag flytter grænserne sig

Når vold bliver en del af en subkultur, kan den avle mere og grovere vold, forklarer psykolog.

På opholdsstedet Solhaven i Nordjylland, er 12 tidligere ansatte tiltalt for at bruge vold mod børn. (Foto: © DR)

Hvis vold bliver en del af hverdagen et sted, risikerer man, at den både bliver grovere og hyppigere. Sådan lyder det fra psykolog Ole Kyed, der har specialiseret sig i, når vold bliver en del af en subkultur.

- Man kan miste dømmekraften, fordi der opstår en indforståethed, som flytter normale grænser, og jo længere man flytter sig ind i kulturen, begynder man at acceptere rollen, som man lever sig ind i. Det betyder, at man nogle gange mister fodfæstet og sin egen vurdering af, hvad der er etisk korrekt, forklarer han.

En del af fællesskabet

DR Nyheder har interviewet ham i forbindelse med, at 12 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven i Nordjylland i retten i Aalborg er tiltalt for vold og mishandling af børn og unge anbragte på opholdsstedet.

- Nu skal jeg ikke forholde mig konkret til selve institutionen, men hvis anklagerne mod dem holder, kan man sammenligne det med andre steder, hvor der kan opstå en subkultur, hvor man accepterer grænseoverskridende pædagogiske metoder, siger han og fortsætter:

- Det individuelle skøn kan blive nedtonet, og man bliver en del af fællesskabet, og i det her tilfælde ville det så være en uheldig fællesskabsinteresse, forklarer han.

Også tidligere lektor i pædagogik ved Uddannelsescenter Syddanmark, Hans Mogensen, mener, at der kan opstå en kultur, hvor det bliver sværere for de ansatte at se, at de faktisk benytter sig af vold, siger han.

- Det bliver en lokalkultur, hvor man ikke kan se, at det man gør er forkert. Det bliver normen, og de bliver lullet ind i en opfattelse af, at det er "sådan vi gør her", forklarer han.

Accepterer magtanvendelser

På Solhaven accepterer man de såkaldte magtanvendelser mod de unge, fordi det er en del af pædagogikken, har den tidligere forstander forklaret i retten.

Også hos Landsforeningen for Opholdssteder forklarer formand Geert Jørgensen, at magtanvendelser er nødvendige, men afviser, at der er tale om vold.

- Man kan desværre være nødt til at bruge magtanvendelser over for nogle af de mest udadreagerende unge med de største problemer, siger formand for foreningen Geert Jørgensen.

Kan udvikle sig til vold

Ole Kyed forklarer, at man et sted som Solhaven, hvor magtanvendelser bliver brugt regelmæssigt, skal være meget opmærksom på, hvordan de bliver brugt, hvis man skal undgå, at det tager overhånd.

- Det er også en form for solidaritet, der finder sted, og det er nogle psykologiske mekanismer, der er meget nødvendige at være opmærksomme på for at forstå, hvordan det kunne gå som det kunne gå, siger han og henviser til de voldsepisoder, der ifølge anklageskriftet har fundet sted på Solhaven.

Kan man forestille sig, at de her magtanvendelser har taget overhånd og udviklet sig til vold?

- Det kunne man godt forestille sig, for det er noget man ser finde sted i andre sammenhænge, og derfor kan det også have fundet sted her. Men det skal retten nu finde ud af, siger han.

Retten i Aalborg indledte retssagen mod de 12 tidligere ansatte mandag morgen. I alt skal 110 vidner afhøres i sagen, og dommen falder ifølge planen først den 31. marts næste år.