Forening: Retssag mod Solhaven skræmmer pædagoger væk

Hvis 12 tidligere ansatte fra opholdsstedet Solhaven bliver dømt, kan det betyde, at folk ikke vil arbejde med de utilpassede unge, mener forening.

Flere vil måvælge et lettere arbejde, hvis de risikerer at få en dom, mener Geert Jørgensen, formand for Landsforeningen for Opholdssteder. (© DR)

Hvis 12 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven bliver dømt for vold og mishandling af børn, frygter formand for Landsforeningen af Opholdssteder, Geert Jørgensen, at færre vil arbejde med den type unge.

- I forvejen er det vanskeligt at få medarbejdere nok på det her felt, og jo flere negative aspekter, der er ved at arbejde med det her, jo sværere vil det blive, siger han.

Mandag morgen begyndte retssagen mod opholdsstedet Solhaven, hvor 12 tidligere ansatte er tiltalt for grov vold og mishandling mod de anbragte børn. To af de tiltalte er også tiltalt for vidnetrusler, men andre er tiltalt for ulovlig tvang.

Forstander er enig

Som den første blev den tidligere forstander for Solhaven afhørt. Han fortalte også retten om, at det er svært at få folk til at arbejde med de uadreagerende unge.

Han er tiltalt for grov vold, ulovlig tvang og vidnetrusler. Men han mener, at det er et svært arbejde, som han har.

- Man skal gøre op med sig selv, om man tør have med den her type unge at gøre, sagde han fra vidneskranken.

Et lettere job

Geert Jørgensen forklarer, at man som medarbejder på et sted som Solhaven selv risikerer at blive udsat for vold, og at det i forvejen er med i de ansattes overvejelser, inden de siger ja til sådan et job.

- Det ved man, når man går ind til det. Men hvis du samtidig også oplever, at der er risiko for at blive dømt - berettiget eller uberettiget - så ligger det i baghovedet, at man risikerer en dom. Og det kan få nogle til at vælge et lidt lettere arbejde, mener Geert Jørgensen og tilføjer, at man ikke skal acceptere, hvis de ansatte er gået over stregen i forhold til magtanvendelser mod de unge.

En retssag om metoder

Han understreger derfor, at denne retssag også kommer til at handle om, hvor grænserne går for magtanvendelse over for de anbragte unge.

- Det her er jo også en diskussion om, hvordan tackler man de mest udsatte borgere, siger han og fortsætter:

- I gamle dage var de jo enten blevet tvangsmedicineret, så de hverken kunne høre eller se, eller også var de blevet fastspændt og lukket inde. I dag arbejder vi jo med at inkludere de mest udsatte, siger han.

Han mener derfor også, at magtanvendelser kan være nødvendige over for utilpassede unge, siger han. Men han understreger, at der er forskel på magtanvendelser og vold.

Professor: Vil ikke forstyrre arbejdet

Inge Bryderup, der er professor i socialt arbejde deler ikke Geert Jørgensens bekymring. Hun mener ikke, at retssagen vil forstyrre de medarbejdere, der gør et godt stykke arbejde på dette område, siger hun.

- Hvis nogen lader være med at arbejde med unge, fordi det bliver cementeret, at man ikke må udøve vold og krænkelser og mishandling, så skal synes jeg måske også, at de skal finde arbejde inden for andre områder, siger hun.

Retssagen mod Solhaven varer efter planen frem til den 31. marts 2014. I alt skal 110 vidner afhøres i sagen, hvor de 12 tidligere ansatte risikerer op til fire års fængsel.