Højere cigaretpriser kan få 80.000 til at kvitte smøgerne

En prisstigning på en pakke cigaretter på 50 procent kan få 80.000 danskere kvitte røgen.

Hvis en pakke cigaretter kostede op mod 60 kroner pr. pakke, ville mange danskere vælge aldrig at tage første hvæs eller måske kvitte smøgerne efter at være startet. Det estimerer Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Scanpix)

I dag fyrer næsten hver femte dansker op for en cigaret dagligt. Men hvis priserne på en pakke smøger stiger, kan det gøre et seriøst indhug i antallet af rygere.

Det vurderer Statens Institut for Folkesundhed (SIF), der i en ny rapport konkluderer, at en stigning i prisen på tobak på 50 procent i 2014 og 2015, vil kunne resultere i, at der er 80.000 færre rygere i 2016.

- Hovedkonklusionen er, at man ved et meget lille indgreb, som det er at sætte prisen op, kan lave en meget stor ændring i befolkningens sundhed. Man kan virkelig spare mange sygdomme, siger SIF's direktør, Morten Grønbæk, til DR Nyheder.

Prisen skal op

Netop derfor har Hjerteforeningen bedt SIF om at foretage det store researcharbejde, der ligger bag rapporten.

- I Hjerteforeningen er vi sat på jorden for at bekæmpe hjertekar-sygdom. Skal vi lykkes med det, skal vi hæve prisen på tobak, for det er det, der koster liv. Jeg er sikker på, at det vil virke, siger direktør i Hjerteforeningen, Inge Vestbo.

Prisen skal stige fra omkring 38 kroner for 20 cigaretter til en pris på 57 kroner for at effekten vil kunne ses, ifølge rapporten. Her tager man også udgangspunkt i, at danskerne også vil købe cigaretter i udlandet.

Effektivt indgreb

Professor i forebyggelse ved Københavns Universitet, Finn Didrichsen, giver både SIF og Hjerteforeningen ret i, at man vil kunne se en effekt, hvis man hæver priserne på tobak markant med 50 procent.

- Al den forskning vi har på området taler for, at det vil mindske forbruget at hæve priserne. Man skal selvfølgelig tage højde for, at vi også har grænsehandel, men det vil stadig være den mest omkostningseffektive indsats, vi kan lave, siger Finn Didrichsen.

Ifølge SIF's direktør er der dog taget højde for mange faktorer i rapporten.

- Man kan ikke være 100 procent sikker på sådan nogle fremskrivninger. Men ham der har lavet rapporten, er en af de bedste statistikere på det her område. Rapporten tager både hensyn til befolkningsudvikling, sygdomsudvikling, priselasticitet og grænsehandel, siger Morten Grønbæk.

Logisk politisk tiltag

Han er desuden skuffet over, at Socialdemokatiet og SF kun har hævet priserne på cigaretter med tre kroner, selvom de i deres sundhedsudspil i 2011 foreslog, at priserne skulle stige med hele 10 kroner.

Morten Grønbæk mener, at en markant prisstigning er et logisk tiltag, eftersom S og SF allerede har luftet idéen.

- Vi hører gang på gang politikerne sige, at nu har vi gjort noget på tobaksområdet og så behøver vi ikke gøre mere. Det er helt forkert. Jeg vil sige, at tre kroner er for lidt, og det har ikke haft nogen synlig effekt på forbruget, siger Morten Grønbæk.