Har historierne om digital superovervågning fra amerikanske spioner skræmt dig fra vid og sans?
Overvejer du helt at gå væk fra de overvågede tjenester som Google, Facebook, Twitter og Skype?
Helt så draskisk behøver du ikke gå til værks, mener stifter af firmaet Digital Identitet, Pernille Tranberg.
- Som privatperson på nettet kan du ikke skjule dig for en efterretningstjeneste som NSA. Men du kan gøre det svært for dem at finde ud af alt om dig ved at bruge nogle simple værktøjer.
Lær digitalt selvforsvar
Hun arbejder til dagligt med at rådgive virksomheder, organisationer og private i, hvordan de beskytter deres persondata.
- Jeg kalder det digitalt selvforsvar. Det er en måde at sikre, at du selv bestemmer, hvad andre ved om dig, siger Pernille Tranberg.
Her er seks gode råd til at sikre, at dine data ikke er tilgængelige for gud og hvermand:
1. Brug falsk identitet
Det kan godt være, at indstiller din facebookprofil til at være privat. Men det ved dine venner ikke, og før du ved af det, kan dine opdateringer og private billeder være spredt over nettet under dit navn. Det gør det nemt for både arbejdsgivere og andre at finde frem til intime informationer om dig.
- Jeg arbejder selv med flere profiler både på Facebook og andre sociale medier: En offentlig, hvor jeg agerer som professionel. Og en privat, hvor jeg kan skrive om, at jeg har lavet syltetøj. Og den private er aldrig under mit eget navn, siger Pernille Tranberg.
På samme måde kan man benytte sig af forskellige alias, når man logger på nye apps og oprette forskellige emails, der kan bruges til det private og det offentlige. Det forhindrer også identitetstyveri.
- De færreste ved det, men selv uskyldige spilapps kan registere store mængder personlig data, og én af måderne de gør det, er, at man selv skriver sit fulde navn, når man logger ind første gang.
Prøv f.eks. FakeNameGenerator.com og benyt andre mailtjenester som Guerillamail.com eller Spambox.us.
2. Skift browser
Hver gang du går online på f.eks. Facebook eller Google, så registeres det. Når du så søger videre på en historie på dr.dk eller køber et par sko online eller går på netbank, bliver det også registeret.
På den måde opsamles der data om dig ved hver eneste klik du foretager. Men der er en måde at snyde systemet på.
- Et godt trick er at benytte én browser til sin Facebook, en anden til sin netbank og en tredje til alt muligt andet. Dermed sørger man for, at man ikke behøver rense ud i sine cookies hele tiden, og skal skrive sit kodeord ind i Facebook og på netbanken hele tiden.
3. Vælg andre søgemaskiner
Google er et herligt værktøj, når du skal finde noget som helst på nettet. Men Google er også en af de værste syndere, når det kommer til at tracke og gemme dine søgninger - og ifølge whistlebloweren Edward Snowden ryger disse data blandt andet direkte videre til de amerikanske efterretningstjenester.
Derfor kan det være en god idé at vælge en anden søgemaskine, når du søger på nettet.
- Der findes et par gode søgemaskiner, der ikke registerer dine søgninger. Prøv f.eks. duckduckgo.com, siger Pernille Tranberg.
4. Bloker dine data
Hvis du er nervøs for at Google, Facebook eller Twitter stadig kan opsnuse alle dine data på nettet, er der endnu en måde at sørge for at holde dem ude.
- Du kan benytte et såkaldt blokeringsværktøj, der gør, at de 'tre store' ikke kan følge dig rundt på nettet. Den bedste hedder disconnect.me og er faktisk udviklet af en tidligere Google-ansat, der plejede at bruge alle sine kræfter på at tracke andre på nettet, siger Pernille Tranberg.
5. Skjul din IP-adresse
Hvis du vil skjule dig selv ordentligt, er det dog ikke nok bare at blokere for dine bevægelser på bestemte sites. Du må også sørge for at skifte IP-adresse engang imellem.
- IP-adressen er computerens kendenavn. Den afslører hvilket land du sidder i og stort set alt om dig. Men den kan du forholdsvis nemt få et program til at sløre, så det ser ud som om du måske sidder i Frankrig eller Hong Kong i stedet.
Prøv f.eks. torproject.org eller best-vpn-provider.com.
6. Krypter dine e-mails
Hvis du virkelig har noget at skjule, er der en løsning mere. Du kan køre dine emails igennem et krypteringsprogram der gør, at de bliver ulæselige af alle andre end den person, de er sendt til.
- Alle store firmaer, der gør forretninger i Kina, bruger kryptering af alle deres emails, fordi de er bange for industrispionage, siger Pernille Tranberg.
I dag er processen noget besværlig, men det vil formentlig ændre sig indenfor få måneder.
- For et år siden var det også svært at skifte IP-adresse, men det er rigtig nemt i dag. Og kryptering vil helt sikkert blive mere brugt i fremtiden.
Her kan du læse mere om, hvordan du krypterer dine emails på instructables.com eller selv prøve på comodo.com.