Syddansk rektor: Kvote 2-læger klarer sig bedre

Rektor ved Syddansk Universitet mener, at det vil være en fordel at optage flere ud fra evner og motivation i stedet for karakterer.

Jens Oddershede, rektor på Syddansk Universitet, mener, at det vil være en fordel, hvis flere bliver optaget på baggrund af evner og motivation i stedet for karakterer.

På flere studier kan det være en fordel i højere grad end i dag at optage studerende ud fra evner og motivation frem for rene karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Det mener rektor ved Syddansk Universitet Jens Oddershede, som til dels bakker op om et forslag fra DSU om, at halvdelen af fremtidens studerende skal optages på det såkaldte kvote 2, hvor det ikke er karakteren, der tæller.

- Det vigtigste må være, at man finder frem til dem, som er mest velegnet. Det er værd at undersøge, om det kan gøres bedre end karakterer, men jeg har ikke nogen holdning til en konkret procentsats, siger Jens Oddershede.

Evner for medicin og kroppen

I dag optages ni ud af 10 studerende via karakterer på kvote 1, men universiteterne har mulighed for at søge dispensation.

På Syddansk Universitet er halvdelen af læge- og idrætsstuderende kommet ind på deres evner inden for medicin og kroppen i stedet for deres karaktergennemsnit i gymnasiet. Og kvote 2-studerende gør det faktisk bedre.

- Det viser sig, at dem vi optager på kvote 2 klarer sig relativt bedre end dem, som vi optager på kvote 1. De bliver lidt hurtigere færdige, og færre falder fra, forklarer Jens Oddershede, der også er formand for Rektorforeningen.

Evner testes i prøve

Syddansk Universitet forsøger at undersøge ansøgerens motivation i en samtale, og samtidig testes konkrete evner inden for studieområdet i en prøve.

Til sidst kræver universitetet et vist karaktergennemsnit på kvote 2, som dog ligger væsentligt under karakterkravet på kvote 1.

Samtalerne er økonomisk krævende at holde, så det skal overvejes nøje, før man indfører 50 procents kvote 2-optag på flere uddannelser, mener rektoren.

Får udvidet kvote 2

- Det er ikke så enkelt at sige, at man blot skal øge kvote 2-optaget, og dermed er karakterræset forsvundet. Vi skal overveje nøje, hvilket system vi skal have for kvote 2, og om 50 procent på alle uddannelser vil fungerer, siger Jens Oddershede.

Syv ud af otte universiteter har fået udvidet kvote 2 på udvalgte uddannelser.

Uddannelsesminister Morten Østergaard ser gerne flere optaget uden om karakterræset og den nuværende dispensation er kun en begyndelse.

/ritzau/