Danskernes genbrugstøj sælges videre i udlandet

Nødhjælpsorganisationerne tjener penge på at sælge genbrugstøj videre.

77 procent af danskerne ved ikke, at deres genbrugstøj bliver solgt videre og ikke brugt til nødhjælp, når det bliver smidt i en tøjcontainer.

Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Politken.

En stor del af tøjet bliver solgt videre i et globalt forhandlernetværk og ender på markeder i ulandene, hvor lokalbefolkningen kan købe det.

Der er et marked

Hos Røde Kors gav genbrugstøj sidste år et overskud på 28,6 mio. kr. og her er sektionschef for genbrug, Erik Hove, godt klar over, at mange tror, at tøjet nærmest bliver sendt af sted til nødlidende dagen efter, det er indleveret. Det på trods af, at organisationerne informerer om, at tøjet bliver solgt videre.

- Vi har tøjet, og der er et marked for det. Hvis vi ikke sendte det derned, hvad skulle vi så gøre ved det? Vi synes, det er forkert at sende helt fint tøj til pudsekludsfabrikken og endnu mere forkert bare at smide det ud, siger Erik Hove til Politiken.

Ifølge Politiken sendte danskerne sidste år 25.000 ton tøj til genbrug, og set i et globalt perspektiv er genbrugstøjbranchen i hastig vækst. Andrew Brooks, der er lektor i udviklingsgeografi på King's College i England og har forsket i genbrugsbranchen i adskillige år, har vurderet værdien af den globale omsætning til 17 milliarder kroner, og det er bare engrossalget, skriver Politiken.