Til efteråret stiger antallet af fotovogne fra 25 til 100. I fremtiden kan bilister også køre i fælden på vejtyper, hvor der ikke tidligere har været fotovogne for eksempel motorveje og motortrafikveje.
Politiet bebuder samtidig en ny og langt mere aggressiv strategi for fartkontrol.
- Hvis de ikke overholder hastighedsbegrænsningen, så kan de ikke vide sig sikre nogen som helst steder, fordi vores kontroller vil være over det hele, siger Allan Nyring, politiinspektør i Rigspolitiets færdselsenhed.
Fotovogne på motorvejen
Den nye strategi går kort sagt ud på, at bilisterne risikerer at blive mødt af fotovogne og laserkontrol på alle veje over hele landet.
- Vi vil vælge at placere kontrollen, hvor det giver mest trafiksikkerhed. Det kan være nogle lange landeveje, hvor vi ved, der bliver kørt for stærkt. Det kan være skoleområder. Det kan være alle de forskellige områder, hvor ulykker typisk vil ske, siger Allan Nyring.
I øjeblikket må fotovognene kun stå på fem slags vejstrækninger i Danmark, men for fremtiden vil politiet også blitze løs på motortrafikveje og motorveje.
Ros fra bilister
Den ekstra og skrappere fartkontrol bliver rost af bilister.
- Det synes jeg er udmærket - lad os endelig få fat i de fartbøller, siger Erik Dhiin, serviceassistent.
- Ja det er okay, fordi folk kører alt for stærkt, og det gælder både lastbiler og personbiler, siger Per Matthiesen, lastbilchauffør.
Ingen advarsler
Bilisterne vil ikke møde et advarselsskilt om, at der er fotokontrol forude.
- Ideen med ikke at advare bilisterne hver gang, det er at skabe usikkerhed om, at hvis man kører for stærkt, så ved man ikke om der er en politimand rundt om hjørnet, siger Allan Nyring.
Er det så ikke en ren pengemaskine?
- Det har slet ikke noget med pengemaskine at gøre. Det er trafiksikkerhed, trafiksikkerhed, trafiksikkerhed, siger politiinspektøren.
Forsker ønsker advarsler
Allerede da regeringen sidste år lancerede den kommende firedobling af fotovogn-parken, lød der ellers advarsler fra trafikforskere om, at lave en mere synlig kontrol.
- Der skilter man jo med det, og så betyder det, at hastigheden kommer ned på alle dem, der ser skiltene og ikke kun på dem, der er så uheldige at få en bøde, siger Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet.
Konservative: Pengemaskine
De manglende advarsler er et bevis på, at den skrappere fartkontrol bare handler om at skaffe ekstra penge i statskassen, mener de Konservative.
- Jeg er helt uenig i strategien om, at man ikke advarer folk. Meningen er jo, at vi skal køre ordentligt. Vi skal overholde hastighederne. Meningen er ikke, at det skal udvikle sig til en pengemaskine, siger Brian Mikkelsen.
Socialdemokraterne: Folk vil sætte farten ned
Men det er Socialdemokraterne ikke enige i.
- Det handler selvfølgelig om trafiksikkerheden, siger Rasmus Prehn, Socialdemokraternes trafikpolitiske ordfører.
- Det handler om, at man aldrig skal vide sig sikker, man skal vide, at man skal overholde trafikreglerne. Det vil medvirke til at folk sætter farten ned, siger Rasmus Prehn.