Selv om mange plejefamilier påtager sig tjansen for at gøre noget ekstra for udsatte børn og unge, er det at være plejefamilie også et arbejde som aflønnes af den kommune, som anbringer barnet hos familien.
Ifølge Kommunernes Landsforening og Socialpædagogernes Landsforbund er den ene del af et plejeforældrepar ofte tvunget til at gå hjemme i starten eller hele tiden, mens barnet er anbragt i plejefamilien. Derfor er det ikke uvæsentligt for mange familier, hvor meget de får for deres arbejde.
Nedenfor kan du se Kommunernes Landsforenings vejledende standardstandardtakster for aflønning af plejebørn, men det er op til den enkelte kommune og plejefamilie at aftale.
Aflønningen afregnes i såkaldte vederlag. Antallet af vederlag afhænger af, hvor behandlingskrævende det anbragte plejebarn er:
* KL's standardtakst for en gang vederlag: 127 kroner i døgnet svarende til 3863 kroner om måneden.
* Ifølge KL kan der maksimalt udbetales syv gange vederlag, hvilket dog kan overskrides i særlige tilfælde. Det svarer til 889 kroner i døgnet eller 27.040 kroner om måneden.
* Ud over det skattepligtige vederlag får en plejefamilie 166 kroner til dækning af kost og logi for børn under 10 år og 177 kroner for børn over ti år. Hvis mere end to børn er anbragt i familien er beløbet dog 154 kroner per barn uanset alder.
* Plejefamilierne kan også få et beløb på op til 9633 kroner per måned til dækning af enkelte øvrige udgifter. Det er dog langt fra alle, der får dette.
* Derudover udbetales der en række beløb til plejebarnet som lommepenge, tøjpenge og feriepenge, som går direkte til barnet. De vejledende beløb kan du se på KL's hjemmeside.
* Ifølge Danmarks statistik var der per 31. december 2011, som er de seneste tal, anbragt 7034 børn i netværksplejefamilie, slægtsplejefamilie eller almindelig plejefamilie. Tallet kan dog være steget siden, da man med Barnets Reform i januar 2011 lagde op til, at flere børn skal anbringes i plejefamilier i stedet for på institutioner.
Kilde: KL og Danmarks Statistik