Halvdelen af alle plejefamilier mangler lovpligtig uddannelse

Mange plejefamilier kan kigge langt efter uddannelse og fire ud af ti får ikke lovpligtige tilsyn.

Det er ikke kun efteruddannelse, der er mangel på. Det halter også gevaldigt med de lovpligtige tilsyn, som kommunerne skal levere for at sikre, at arbejdet med de anbragte plejebørn forløber efter planen. (Foto: © Scanpix, Kzenon)

Danske familier med plejebørn har ifølge loven krav på to dages efteruddannelse om året, men det er langt fra alle kommuner, der lever op til lovens krav.

Det viser tal fra 2012 i en undersøgelse, som Socialpædagogernes Landsforbund har lavet blandt 736 familieplejere. Har svarede 44,1, at de ikke modtog den lovpligtige efteruddannelse året før i 2011.

- Blandt de børn, der i dag bliver anbragt i familiepleje, er der rigtig mange med store problemer i bagagen. Det ikke nok med varme boller og kakao. Det kræver en faglig viden og specialistkompetencer, for at barnet skal klare sig godt, siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund til DR Nyheder.

Selvom undersøgelsen er fra sidste år, er tallene igen aktuelle, fordi TV2 torsdag kunne vise en video af en 51-årig plejemor som angiveligt fysisk og verbalt overfalder sin 13-årige plejesøn. Det fik i første omgang Odense Kommune til at føre skærpet tilsyn med familien, men kommunen fortsætter med at bruge den som plejefamilie.

Manglende tilsyn

Det er dog ikke kun efteruddannelse, der er mangel på. Det halter også gevaldigt med de lovpligtige tilsyn, som kommunerne skal levere for at sikre, at arbejdet med de anbragte plejebørn forløber efter planen.

Ifølge undersøgelsen fik kun 28,4 procent af de adspurgte plejefamilier de to lovpligtige tilsyn i 2011, mens 38,9 procent i august 2012 fortsat ikke havde modtaget et lovpligtigt tilsyn samme år.

- Hvis ikke de får tilsyn betyder det jo, at der kan ske ting, som ikke skal ske. Det betyder, at børn kan blive behandlet skidt eller i værste tilfælde misbrugt, og sådan nogle ting, som bare ikke må ske, siger Benny Andersen.

Samtidig betyder de manglende tilsyn, at børnenes forløb i plejefamilierne kan gå skævt, selvom der kunne være rettet op på det inden.

Ny reform kan koste rådgivning

Blandt andet på grund af de manglende tilsyn valgte Folketinget i juni sidste år at reformere tilsynen med plejefamilier. Derfor skal fem kommunale tilsynscentre fra 1. januar næste år føre tilsyn med plejefamilier og institutioner for anbragte børn - men det kan give flere kommuner anledning til at skære ned på hjælpen til plejefamilier, frygter Benny Andersen.

- Det er rigtig fint, at der kommer bedre styr på de generelle lovpligtige tilsyn, men vi får at vide fra vores medlemmer, at de kommuner, som ikke skal føre de generelle tilsyn, bruger anledningen til at skære ned på området, siger Benny Andersen.

Har du børn i familiepleje og savner støtte? Kontakt DR Nyheder på 1212@dr.dk