Rejsekort spærrer hundredvis af kunder

Hvis du glemmer at tjekke ud eller ind med dit rejsekort tre gange, spærres kortet.

Hvis du glemmer at tjekke ind eller ud tre gange, er det slut med at bruge rejsekortet i et helt år. (Foto: © Mikkel Skovsgaard, DR)

Tre forglemmelser og du er spærret i et år. Det er konsekvenserne af, at glemme at tjekke ind eller ud med sit rejsekort.

- Jeg har været et fjols. Men vi er bare mennesker, og nogle gange er vi glemsomme.

Det siger Christian Almer Frederiksen. Han er en af de godt 300 danskere, der har fået spærret sit rejsekort, fordi han har glemt at tjekke ind eller ud mere end tre gange.

For hård straf for forglemmelser

Nu er han blevet blacklistet og må ikke få et personligt rejsekort igen før om et år. Han forstår godt, at der skal være en sanktion, når man klokker i det, men:

- Er det den rigtige straf? Jeg mener, den rigtige straf ville være økonomisk. Jeg ville ikke have noget imod at betale 200 eller 300 kroner i bøde i stedet for de 50, man betaler i dag, siger Christian Almer Frederiksen og fortsætter:

- Men jeg har noget imod, at man nægter mig et personligt rejsekort, for en professionel virksomhed skal ikke spærre sine kunder - den skal leve af sine kunder, siger han til dr.dk.

Husker efter to advarsler

Glemmer man at tjekke ud på sit rejsekort, betaler man et gebyr på 50 kroner. Man får også en advarsel, og ifølge den administrerende direktør for Rejsekortet, Bjørn Wahlsten, retter de fleste ind, når de har fået sådan én.

- Alle får to advarsler, og herefter beror det altid på en konkret vurdering, siger han til DR Nyheder.

Christian Almer Frederiksen har også fået to advarsler. Han fortæller:

- Advarslerne fik jeg i januar, men torsdag den 16. maj glemte jeg at tjekke mit rejsekort ind på Københavns Hovedbanegård. Det sagde jeg til togføreren, og jeg bad ham også om at give mig en bøde.

Togføreren lod dog Christian Almer Frederiksen slippe med en advarsel og tjekkede ham ind på sin håndterminal i stedet for. Alligevel blev advarslen registreret af rejsekortsystemet.

- Og da jeg kom hjem til Roskilde, kunne jeg ikke tjekke ud, og der stod, at mit kort var spærret, fortæller han.

Han har skrevet en klage, men har fået at vide, at han ikke kan fjernes fra spærrelisten.

Rejsekortet: Kan ikke indføre høje bøder

Ifølge markedschef for Rejsekortet, Thomas Boe Bramsen, gør systemet bag Rejsekortet det umuligt at indføre høje bøder.

- Når man tjekker ind med sit rejsekort, så trækkes der en forudbetaling på 50 kroner. De samme 50 kroner trækkes ligegyldigt om du rejser inden for Storkøbenhavn eller du tager toget til Aalborg. Når du så tjekker ud igen, modregnes beløbet i den pris, din billet koster. Og er det mindre, føres pengene tilbage. Er det mere, trækkes et større beløb, forklarer han.

Dermed er det afgørende at folk tjekker ud, før Rejsekortet kan se, hvor langt kunden har rejst. Og dermed også umuligt for Rejsekortet at registrere, om man snyder på en kort rute eller en landsdækkende rute, når man ikke tjekker ud.

Altså trækkes man 50 kroner i gebyr ligegyldigt om man rejser Østerbro-Vesterbro eller København-Aalborg.

Skulle det forudbetalte beløb være større, skulle man indsætte flere penge på sit rejsekort. Og det mener Thomas Boe Bramsen ikke er løsningen.

- Nej, det vil gå ud over de 99,999 procent, der sagtens kan finde ud af at tjekke ud og ind.

Udelukker kun folk der misbruger systemet

Ifølge Thomas Boe Bramsen, er der solgt 450.000 rejsekort til dato. Af dem er 300 for tiden spærret, og i de 300 tilfælde er der tale om gentagne tilfælde af misbrug af rejsekortet.

- Vi er jo ikke ude efter dem, der glemmer at tjekke ud en eller to gange. Det har jeg selv glemt. Derfor advarer vi også folk gentagne gange før vi lukker et kort, siger han.

Samtidig understreger han, at man som blacklistet kunde altid kan oprette et såkaldt anonymt rejsekort. Her er gebyret væsentligt højere, og dermed er betalingen, hvis man glemmer at tjekke ud, også tilsvarende høj.

Har givet op og købt en bil

Men det har Christian Almer Frederiksen ikke lyst til.

- Med Rejsekortet kunne jeg rejse frem og tilbage mellem Roskilde og København for knap 50 kroner. Men med en billet trukket i en automat eller på det anonyme rejsekort koster turen mig nu 96 kroner. Jeg har været glad for at bruge Rejsekortet, for jeg er selvstændig erhvervsdrivende og kører rundt i hele landet. Derfor forstår ikke, hvorfor de gør det så besværligt.

De mange problemer har nu fået Christian Almer Frederiksen til at give op. I stedet for at kæmpe for at få et nyt rejsekort, har han valgt helt at droppe systemet og i stedet købe en bil.