OVERBLIK: Her er rejsekortets sygdomme

Listen over rejsekortets problemer er lang og handler både om priser og besvær.

Det tynde, blåhvide kort skulle gøre det nemmere for os alle at bruge kollektiv trafik i Danmark.

Men siden rejsekortet kom til verden sidste år, er det blevet mødt med kritik om, at det er besværligt, dyrt og ugennemskueligt.

Rejsekortets sygdomme er blevet fremført af eksperter og brugere af kortet, og på Facebook er der oprettet adskillige grupper mod rejsekortet.

På dr.dk har vi samlet et overblik over de sygdomme, som flere eksperter og/ eller brugere af kortet har fremført i medierne eller på sociale medier. Kender du til andre problemer, kan du skrive dem i kommentarfeltet nederst i artiklen.

1) Dyrere end billetter

Flere strækninger er dyrere med rejsekort end med en almindelig DSB-billet.

2) Svært at huske

Det er svært at huske at tjekke ind og tjekke ud. Alene i 2012 glemte brugere at tjekke ud 200.000 gange. Det koster 50 kroner i gebyr, hvis man glemmer at tjekke ud, så det har gjort rejsekortet til en dyr fornøjelse for flere.

3) Nemt at snyde

Mens nogen kommer til at betale for ubevidst at glemme at tjekke ud, spekulerer andre brugere i, at det er muligt at få en billig rejse, hvis de bevidst vælger at undgå at tjekke ud - særligt på en lang rejse. Du skal nemlig ikke rejse særlig langt, før gebyret på 50 kroner er mindre end billetbrisen.

Rejsekort A/S har dog indført en begrænsning, så du kun kan glemme at tjekke ud tre gange. Derefter kan dit personlige kort blive spærret, og du kan komme i karantæne i et år. Du har dog fortsat mulighed for at købe et anonymt rejsekort.

4) Karantæne for at glemme

Indtil videre er 300 brugere kommet i karantæne. Kritikere mener, at sanktionerne kan ramme de forkerte, så glemsomme brugere bliver nægtet er personligt rejsekort, fordi flere gange har glemt at tjekke ud.

5) Ens standere

Det er svært at se forskel på de standere, hvor man tjekker ind, og de standere, hvor man tjekker ud.

6) Dyrt for studerende og pensionister

Det halter med rabat til både studerende og pensionister. På flere strækninger er det dyrere for pensionister og studerende at bruge rejsekort, end hvis de køber en 65-billet eller en Wildcard-billet hos DSB.

7) Ugennemskuelig pris

Det svært at finde ud af, hvad den præcise pris for en rejse er, før du har tjekket ud. Derfor er det umuligt at gennemskue, om du får den billigste rejse ved at bruge rejsekort eller ved at købe en almindelig billet.

8) Forkert pris

Flere brugere kan dokumentere, at rejser ofte bliver dyrere, end den pris de får oplyst på rejsekortets hjemmeside. Rejsekortet selv afviser kritikken og mener, at prisudregneren regner rigtigt.

9) Langsom optankning

Hvis du ikke har automatisk optankning, kan der gå flere timer fra, at du tanker op, og indtil beløbet er registreret på rejsekortet.

10) Bip gennem tøj og tasker

Du skal holde afstand til standerne, da de kan skanne gennem jakker og tasker.

11) Svært at tanke op med kontanter

Det er vanskeligt at tanke rejsekortet op med kontanter. Det er særligt et problem for ældre, der ikke har et hævekort eller adgang til en computer.

12) Besværligt for turister

Det er dyrt for turister, at rejsekortet er indført, og klippekortene forsvinder. Turister kan kun købe et anonymt rejsekort, der koster 80 kroner i oprettelse, eller de kan vælge at købe almindelige billetter, der kan være dobbelt så dyre.

13) Forældet model

Flere kritikere mener, at rejsekortet allerede er forældet. Funktionen burde ligge i en smartphone frem for på et plastickort.

Har du oplevet andre problemer med rejsekortet, så skriv gerne om det herunder.