Der har i flere årtier været talt om det gensidigt gavnlige i, at verdens to største økonomiske blokke - EU og USA - begyndte at handle frit med hinanden uden fordyrende told og besværlige godkendelsesprocedurer for hvert enkelt produkt.
I februar i år kom endelig de afgørende klarmeldinger fra EU-kommissionsformand José Manuel Barroso og i den amerikanske præsident, Barack Obamas, årlige "state of the union" tale.
14. juni blev de 27 EU-lande så enige om et forhandlingsmandat.
Argumenter og nøgletal for frihandel mellem EU og USA:
* Navn: TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership.
* EU-USA samhandel: EU eksporterede i 2012 varer til USA for 2180 milliarder kroner og importerede for 1537 milliarder. Handlen med serviceydelser var mere lige - omkring 1045 milliarder kroner hver vej. Det svarer til handel for mere end 15 milliarder kroner hver dag.
* Nuværende regler: Toldsatserne mellem EU og USA er allerede ret lave - sommetider kun nogle få procent. Men varer bliver dyrere af at skulle opfylde forskellige krav, for eksempel er en bil sikkerhedsgodkendt til salg i EU ikke forhåndsgodkendt til salg i USA.
* Fremtidige regler: Lavere/ingen toldsatser vil give en lille gevinst. 80 procent af gevinsten ventes som følge af, at man fjerner tidkrævende og fordyrende barrierer i form af tekniske regulativer, forskellige standarder og godkendelsesprocedurer.
* Økonomisk gevinst efter frihandelsaftale: 888 milliarder kroner årligt for EU, 709 milliarder for USA. EU regner med flere hundredtusinder ekstra arbejdspladser og mellem en halv og en hel procent højere fælles bruttonationalprodukt.
* Forhandlinger: EU-Kommissionen forhandler på EU's vegne efter at de 27 medlemslande er enige om mandatet til forhandlingerne.
* Tidsplan: Nu hvor mandatet er på plads, ventes første forhandlingsmøde i juli og måske yderligere to i år med sigte på måske at blive færdige engang til næste år.
/ritzau/