Omstridt censor: Jeg behandler alle ens ved eksamensbordet

Lærer Youssef Minawi gav ikke hånd til de kvindelige elever på grund af sin tro, forklarer han.

Censor giver ikke hånd til kvinder.

Sådan lød beskeden til elever på Herning HF og VUC forud for en matematikeksamen.

Det fik flere elever til at klage, blandt andre Michala Mosegaard, der i dagens Information siger, at hun følte sig bagud på point, inden eksamen gik i gang.

Men hun har misforstået det hele, siger censoren, som det drejer sig om, Youssef Minawi.

Det skyldes islam

Han understreger, at det er på grund af hans tro, at han ikke vil give hånd til kvinder udover den nærmeste familie.

- I vores religion må jeg ikke røre ved det andet køn, med mindre det er søster, mor eller datter. Og en kvindelig praktiserende muslim må heller ikke røre ved fremmede mænd. Det er ikke, fordi jeg behandler pigerne på en anden måde end drenge, når de kommer til eksamen. Det samme ville en kvindelig troende muslim gøre; ikke give hånd til drengene, siger Youssef Minawi til DR Nyheder.

Første gang det er sket

Kan du forstå, at pigen fra artiklen synes, at hun var bag ud på point fra starten, når du ikke vil give hånd til hende, og hun derfor er nervøs for, om du overhovedet kan bedømme hende neutralt?

- Det er første gang, at jeg oplever det. Jeg har boet i Danmark i 23 år og har været lærer i otte år og har aldrig haft sådan en oplevelse. Men jeg kan forstå, at hun har misforstået det, fordi matematiklæreren ikke har givet den information til hende, som jeg har forklaret ham - at det er af religiøse grunde, at jeg ikke vil give hånd til kvinder, siger han.

Behandler alle på lige fod

Kan du forsikre eleven, at hun har fået den samme professionalisme og bedømmelse, som du har givet hendes mandlige medstuderende?

-. Der har aldrig været nogen klager over min bedømmelse - hverken fra mine elever, eller når jeg har været ud som censor. Jeg har aldrig været i konflikt med nogen og fået at vide, at jeg behandler det ene køn mere retfærdigt end det andet, siger Youssef Minawi til DR Nyheder.

Det er en misforståelse

Kan du forstå, at kvinden her føler sig ikke-ligebehandlet?

- Ja, men det må som sagt være på grund af en misforståelse. Havde man sagt, at det er på grund af min religion, tror jeg ikke, at det vil give anledning til misforståelser. Det er ikke, fordi jeg vil behandle pigerne anderledes end drengene, siger han.

Så du mener altså, at man behandler piger og drenge ens under eksaminationen?

- Ja, det er jeg sikker på.

Havde givet besked forinden

Han understreger, at han for at undgå at måtte afvise kvinder inden selve eksamen, har han netop sendt en besked til elevernes lærer om, at de må hilse uden at give hånd.

- Jeg giver dem besked i god tid, således at de ikke bliver overraskede, når de kommer og rækker hånden - for ellers kan det give anledning til misforståelser, der måske vil påvirke elevens præstation, hvis de tænker over det i forberedelseslokalet, siger Youssef Minawi.

Giver ikke hånd til kusine

Han understreger, at det ikke kun er danske kvinder, som han ikke giver hånd til. Heller ikke hans kusine vil han for eksempel hilse på med et håndtryk.

- Jeg tror, at det nu er kendt i Danmark, at man ifølge islam ikke giver hånd til fremmede piger - uanset om det er danske piger eller min kusine, slutter Youssef Minawi.