Landbruget køber stadig mere sprøjtegift

Naturen skal belastes af 40 procent mindre sprøjtegift i 2015. Men i 2012 steg landbrugets indkøb 20 procent.

Landbruget køber stadig mere sprøjtegift ind, på trods af at politikerne har lavet målsætning om det modsatte.

Myndighederne opfordrer private haveejere til at lade giftsprøjten stå, men samtidig vokser landbrugets indkøb af midler mod insekter, svampe og ukrudt til rekordhøjde.

Således røg salget af sprøjtemidler i 2012 i vejret med en stigning på hele 19,3 procent i forhold til året før. Det fortæller årets branchestatistik fra Dansk Planteværn, som tidligere hed Dansk Agrokemisk Forening.

Her forklarer man dog stigningen med hamstring. Landmændene kan se frem til højere afgifter fra 1. juli i år, da regeringen efter mange års voksende forbrug af sprøjtegift vil begrænse miljøbelastningen fra sprøjtemidler med 40 procent i 2015.

DN er bekymrede

Landbruget tegner sig for 90 procent af det samlede forbrug af sprøjtemidler i Danmark. Den ny afgift er differentieret, så de værste stoffer bliver dyrere, mens de mindre farlige får en lavere afgift.

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), finder udviklingen bekymrende.

- Tallene over, hvad der er købt, er jo ikke det samme som, hvad der er brugt. Men tendensen viser, at miljøministerens differentierede afgift på sprøjtegift ikke kommer til at virke i 2012 og heller ikke i 2013, hvor jeg formoder, man også har hamstret, siger hun.

Ikke hamstring, men lageropbygning

DNs præsident tvivler på, at regeringens strategi om at sænke sprøjtemidlernes belastning med 40 procent i 2015 lykkes. Derfor bør ministeren allerede nu sætte andre initiativer i gang, mener hun.

- Vi har hele tiden advaret mod at tro, at afgifter alene kan løse dette. Vi har som det væsentligste peget på at friholde de områder, hvor der dannes og indvindes drikkevand, for sprøjtegifte, siger Bisschop-Larsen.

Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, er uenig.

- Det er sund fornuft, hvad landmændene gør lige nu. Jeg vil ikke kalde det hamstring, men lageropbygning af fuldt lovlige og godkendte midler, som senere vil blive brugt regelret. Det er lidt ligesom, når afgiften på cigaretter eller biler stiger, siger han.

/ritzau/