Endnu en psykiater har fejlbehandlet i årevis

Trods mange advarsler lod Sundhedsstyrelsen en psykiater med hjerneskade behandle patienter i årevis.

Forkerte diagnoser. Store doser medicin i strid med Sundhedsstyrelsens vejledninger. Og dårlig eller ingen opfølgning på patienterne.

I årevis har en psykiater fra Vestjylland fejlbehandlet og overmedicineret patienter i et helt usædvanligt omfang.

Sundhedsstyrelsen har ellers i mindst ni år kendt til advarsler om, at psykiateren ikke var i stand til at passe sit arbejde på grund af en hjerneskade, han fik ved en trafikulykke i 2002. Men først for få uger siden fik psykiateren frataget sin autorisation.

Ingen styr på behandlingen

Kristine Schjødt gik hos psykiateren for to år siden. Hun fik tre forskellige diagnoser og store mængder ADHD-medicin, uden at der var styr på behandlingen, fortæller hun.

- Han kunne ikke huske, hvad medicin jeg fik. Han kunne ikke huske, hvad dosis jeg fik. Han kunne heller ikke huske, hvad vi havde snakket om.

Psykiateren foretog ingen undersøgelser, der kunne sikre, at Kristine Schjødt kunne tåle ADHD-medicinen, som kan give alvorlige bivirkninger. Det siger Kristine, og det understøttes af hendes sparsomme journal.

- Jeg tænker på, hvad det kunne være endt med, med de store doser, jeg fik.

Advarsel i 2004

Efter trafikulykken og en længere genoptræning, arbejdede psykiateren på en psykiatrisk afdeling i Brønderslev. Men efter en periode kunne den nu tidligere ledende overlæge Svend Seitzberg se, at psykiateren var alt for skadet til at kunne fungere selvstændigt som læge.

- Problemet var, at han ikke kunne huske og ikke kunne have overblik. Han blandede patientoplysninger sammen. Desuden var der er et problem med at være sikker på, at han fik ordineret den rigtige medicin til de rigtige patienter, siger han.

Derfor skrev Seitzberg i begyndelsen af 2004 til embedslægen under Sundhedsstyrelsen om sin bekymring.

- Jeg syntes, det var vigtigt at beskytte patienterne, og hvis den pågældende gik ud for at arbejde selvstændigt og uden tilsyn, kunne jeg se, at der var et stort problem, siger han.

Svend Seitzberg fik aldrig noget svar fra Sundhedsstyrelsen.

Problemerne fortsætter

Psykiateren sagde kort efter op, og arbejdede i nogle år i bl.a. Sverige og Norge. I 2007 vendte han tilbage til Vestjylland og købte sig ind i en psykiatrisk klinik.

Men der var stadig problemer med psykiaterens behandling af patienter.

Det oplevede man bl.a. på Psykiatrisk Afdeling i Herning, der har fået flere af hans patienter ind. Overlæge Birthe Linde siger:

- Der har været forkerte diagnoser, for meget medicin og forkert medicin. Og der har ikke været opfølgning på, hvordan medicinen virkede, og om der var bivirkninger.

I 2010 fik afdelingen en patient ind, som var blevet alvorligt fejlbehandlet. Hun fik ADHD-medicin, selvom hun havde panikangst og var lettere psykotisk, og det er i strid med vejledningerne.

- Psykiateren fornyede hendes recept over telefonen i flere måneder uden at spørge ind til, om medicinen gav bivirkninger.

Patienten blev indlagt i psykotisk tilstand.

Flere indberetninger

I en tilsvarende sag samme år kontakter Birthe Linde embedslægen og fortæller, at psykiateren ikke har fulgt gældende retningslinjer, og at det svarer til flere patienter, afdelingen har hørt om.

DR Nyheder har kontakt med yderligere to læger, der har henvendt sig til Sundhedsstyrelsen med bekymring om psykiateren.

Og det er langt fra de eneste indberetninger, Sundhedsstyrelsen har fået. Det viser dokumenter, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Og i en speciallægeerklæring, der er udfærdiget om psykiateren i september 2012, står der, at der har været en række sager om hans virke som psykiater, siden han begyndte i egen praksis. Det er bl.a. sager om, hvordan han ordinerer medicin og om fejldiagnosticering af ADHD.

Psykiateren er blevet vurderet af psykologer og læger flere gange siden 2003. En enkelt psykolog har vurderet, at psykiateren godt kunne fortsætte som læge, mens andre vurderinger har lydt på, at det ville være meget vanskeligt.

Autorisationen taget efter ni år

Af dokumenterne, som DR har fået indsigt i, fremgår det, at embedslægerne flere gange siden 2010 har holdt møde med psykiateren og indskærpet ham, at han skal følge reglerne.

I august 2012 indskrænker Sundhedsstyrelsen psykiaterens ret til at ordinere medicin, så han ikke længere må udskrive Ritalin og andre lignende lægemidler.

Og for tre uger siden fratager Sundhedsstyrelsen så psykiateren hans autorisation, for foreløbig to år. Af dokumenter fremgår det, at styrelsen vurderer, at psykiateren er "til overhængende fare for patienterne".

"Ikke til nogens gavn"

Kristine Schjødt, der fik store mængder Ritalin hos psykiateren, forstår ikke, at Sundhedsstyrelsen ikke har grebet ind tidligere.

- Hvorfor skal jeg igennem alt det og så finde ud af, at den psykiater jeg stolede på, ikke kunne det han skulle. Og der har været mange andre patienter hos ham, siger hun.

Og overlæge Birthe Linde fra den psykiatriske afdeling i Herning:

- Det føles som om, det her har taget rigtig lang tid og været rigtig tungt, både for patienterne og for psykiateren selv. Det har ikke været til nogens gavn.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Den vestjyske psykiater bekræfter over for DR, at han har fået frataget sin autorisation, men han bestrider Sundhedsstyrelsens vurdering af, at han ikke kan fortsætte som læge. Han overvejer nu med en advokats hjælp at forsøge at få sin autorisation tilbage.

Har du oplysninger om denne eller lignende sager, kan du skrive til psykiatri@dr.dk