Man skal være en heldig ko, hvis man får lov at komme på græs i sommerhalvåret, skriver Politiken Søndag.
I dag kommer kun 25 procent af danske malkekøer på græs, mens det var tilfældet for 75 procent af køerne i 2003. Det viser nye tal fra Videncentret for Landbrug under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, som over for Politiken skønner, at antallet af køer på græs er faldet 10 procentpoint alene de seneste tre år.
Glade køer går på græs
- Det er en bekymrende udvikling, for der er flere indikatorer, der peger på, at køernes velfærd og sundhed er bedre, når de er på græs, sammenlignet med når de står på stald, siger Jan Tind Sørensen, sektionsleder, Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, til Politiken.
Studier fra Institut for Husdyrvidenskab har vurderet, at køerne har en markant bedre velfærd, når de er på græs, og det resultat bliver bakket op af flere internationale undersøgelser.
Samtidig viser forskning fra Aarhus Universitet, at køer i besætninger, der står inde hele året, har 46 procent større risiko for at dø eller blive aflivet end køer i besætninger, der går på græs om sommeren.
Bedre næring i mælk fra græs-køer
Ikke kun køerne er glade for græs under klovene, det har også betydning for mælken. Næringsindholdet i mælk fra græssende køer er nemlig også bedre.
- I græs findes en fedtsyre, der hedder linolensyre, som er en gavnlig omega 3-fedtsyre og et stof, der hedder betacaroten, som er et forstadie til A-vitamin. Andelen af begge dele bliver væsentlig højere i mælken, når køerne går på græs, siger Mette Krogh, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, til Politiken.
De danske malkekvægbesætninger har vokset sig markant større de seneste årtier – i dag er en gennemsnitlig malkekvægsbesætning på 156 køer; for 10 år siden var den ikke engang halvt så stor: 69 køer – og det er især de store kvægbesætninger, der må stå i stald året rundt, fordi afgræsning er forbundet med store udfordringer for landmændene.
/DR Nyheder/