Den danske sommer får en flot debut. Lørdag, som er den 1. juni og dermed begyndelsen på den første af årets tre sommermåneder, bliver både lun og solrig.
Men hvordan tegner resten af sommeren. Får vi bagende sol, eller vil regnfulde og kølige lavtryk afløse hinanden.
Meteorologerne er langt fra enige. Mens DMI forsigtigt spår om en både varmere og tørrere sommer end i 2011 og 2012, er de langtidsprognoser, som TV2 Vejret læner sig op af, mindre optimistiske.
- Juni varmere end snittet
Men først til meteorolog Martin Lindberg hos DMI, som mener, at i hvert fald juni bliver varmere og tørrere end normalgennemsnittet.
- Indtil sankthans kommer Danmark til at ligge midt imellem højtryk og lavtryk, men det meste af tiden tæt på højtryk. Det betyder, at vi overvejende får stabilt og solrigt vejr de næste tre uger, siger Martin Lindberg.
Et kig ind i juli og august antyder, at de to måneder også kan bliver mere solrige end tidligere år.
Amerikanske prognoser tolkes forskelligt
- De amerikanske prognoser viser flere højtryk end lavtryk. Vi får mange tørre dage, men temperaturen bliver ikke højere end normalt, og der er ikke noget, der tyder på en decideret hedebølge, siger Martin Lindberg.
Hos TV2 Vejret har meteorologerne også studeret de amerikanske prognoser, siger meteorolog og vejrvært Jens Ringgård. Men med modsatte resultat:
- Hvis prognoserne holder, får vi en sommer, som er lidt køligere end normalt. I hvert fald i juni og juli, mens august ser ud til at blive lidt varmere, siger Jens Ringgård.
Kølige perioder giver mere regn
Han henviser til, at vinden i juni og juli vil komme fra vest og at de britiske øer og Vesteuropa får køligt vejr.
- Og når det er køligt, er der desværre også en tendens til mere vedvarende regn, siger Jens Ringgård.
- Men jeg er stensikker på, at vi også får gode perioder med vinden fra syd eller sydøst. Men som helhed bliver det køligere, siger han.
/ritzau/