Ecstasy kom til Danmark i 90'erne, hvor det hurtigt blev populært blandt unge mennesker. Men i omkring år 2000 stagnerede brugen af stoffet.
Men inden for de seneste par år har ecstasy igen vundet indpas på det danske narkomarked, lyder vurderingen fra lektor på Retsmedicinsk Institut ved Aarhus Universitet, Christian Lindholst.
- Det ser ud til, at ecstacy nu forekommer hyppigere, end det har gjort tidligere. Og nu forekommer det i pulverform frem for pilleform, siger han.
Rekordhøje beslaglæggelser i 2012
I 2012 har politiet beslaglagt 72.654 ecstacy-piller. I 2011 var det tal på 16.042 piller. I 2012 har politiet altså beslaglagt fire gange så meget.
Det er 12 år siden, at tallet har været højere end det. I 2001 lå det på 150.080 piller.
I en rapport om ecstasy i Danmark fremgår det også, at Sundhedsstyrelsen har registreret markant flere sager om ecstasy på pulver- og væskeform i 2012 end tidligere. I 2011 var der 127 beslaglæggelser med stoffet MDMA (ecstasy) på pulverform og i 2012 var det tal steget til 279. Det er altså en stigning på 120 procent.
På gadeplan er fire procent af alle de hårde stoffer, som bliver forhandlet, ecstasy i pulverform, forklarer Christian Lindholst.
- Det er meget i forhold til, at det har ligget på nul før. Og det er altså en stor andel i forhold til, at det er en ny stoftype, siger han.
Mere farligt på pulverform
Og ecstasy på pulverform er mere farligt end i pilleform, forklarer han.
- For koncentrationen er meget høj. Det er næsten ren MDMA, og i modsætning til pillerne skal forbrugeren selv dosere. Derfor vurderer jeg, at det er mere usikkert at tage det nu, siger han.
- Hvis man ikke ved, hvor meget man skal tage, er risikoen for at blive syg og i værste fald dø af at tage stoffet markant større, tilføjer han.