Socialstyrelsen: Socialindsatsen kører efter Klods Hans-metoden

Forholdene på døgninstitutionen Nexus har vakt debat om indsatsen overfor udsatte unge i Danmark. Direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup, mener, at socialindsatsen er forfejlet.

Direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup, kalder for socialindsatsen i Danmark for mangfoldig og styret af Klods Hans-metoden. Udtalelsen kommer efter, at formanden for Børns Vilkår og formanden for Børnerådet kritiserede indsatsen over for udsatte unge i Danmark i mandagens sene Tv-avis. (© DR)

Efter at 21 Søndag kunne afsløre, at forholdene på ungdomsinstitutionen Nexus ikke var helt som man kunne håbe, har udsendelsen vakt stor debat. Specielt de unges hashmisbrug – og institutionens påståede manglende kontrol med dette - har været affødt en ophidset debat.

Mandag aften i Tv-avisen kritiserede blandt andet formanden for Børnerådet, Per Larsen og formand for Børns Vilkår, Peter Albæk indsatsen overfor de udsatte unge, som er anbragt på institutioner landet over. De taler om, at indsatsen er forfejlet.

Det synspunkt deles af direktøren i Socialstyrelsen, Knud Aarup.

- Vores indsats er ikke god nok. Efter 30 år kan man se, at det stadig er de samme, der har problemer. Kun et fåtal får det bedre, det viser flere undersøgelser, siger han.

Klods Hans-metoden

Knud Aarup mener, at problemet er den måde, man arbejder med sociale problemer og socialt arbejde på i Danmark.

- Socialindsatsen er baseret på det, man kan kalde Klods Hans-metoden. Det er alt for tilfældigt, hvilken indsats man bruger over for den unge. Vi er nødt til arbejde mere systematisk og forskningsbaseret, siger Knud Aarup.

Et kulturproblem i danske kommuner

Knud Aarup, der selv tidligere har arbejdet i kommunalt regi med socialt udsatte unge, mener, at man i dag arbejder ud fra en teori om at gøre det bedste hvert enkelt tilfælde, men at man ikke er dygtige nok til at indsamle viden og bruge de forskellige kommunernes erfaringer.

- Der er brug for et sporskifte. Et sporskifte som allerede er sat i gang i Socialministeriet. Det handler om at udpege hvilke metoder, der virker overfor forskellige målgrupper og derefter brede dem ud i hele landet.

Der findes ikke nok viden

- Sidste år udpegede vi, hvad der virker i børnesager. Det handler om såkaldte familieprogrammer, som vi i Socialstyrelsen netop nu arbejder med at udbrede til alle landets kommuner.

Direktøren i Socialstyrelsen vedkender sig dog, at der ikke findes tilstrækkeligt med viden på det sociale område, og at det derfor kan være svært at navigere og handle ud fra dette ude i kommunerne.