Konflikten mellem de praktiserende læger, Regionerne og staten er eskaleret, mener flere eksperter. TV Avisen kunne torsdag fortælle, at regeringen, med sundhedsminister Astrid Krag i spidsen, i et notat beskriver, at de er parate til at ophæve lægernes organisation, PLO's, forhandlingsret, hvis der ikke kan findes en løsning på konflikten.
Men selvom det er et drastisk skridt, så kan de sagtens gøre det, lyder det fra en arbejdsmarkedsekspert - og egentlig ikke en overraskende melding, siger en sundhedsøkonom.
- Det kan man godt. Regionerne er arbejdsgiver og forhandlingspartner, men bag dem sidder folketingspolitikerne, som til enhver tid kan lovgive på området. Hvis de har en sundhedspolitisk dagsorden, de ikke kan få igennem i forhandlingerne, så kan de gå i Folketinget og få deres vilje. Så kører man modparten over og suspenderer aftaleretten, siger Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
Forpligtet til at gøre noget
Hvis de praktiserende læger opsiger deres ydernumre og der ikke er udsigt til, at konflikten løser sig, så skal regeringen ifølge sundhedsloven sikre, at konflikten bliver løst, så befolkningen kan få gratis og lige sundhedsydelser, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Aalborg Universitet:
- Det er ikke overraskende i den forstand, at man er nødt til at have planer for forskellige scenarier. Hvis det sker, at lægerne kollektivt afleverer deres ydernumre, så står man i en uholdbar situation. Regeringen er ifølge sundhedsloven forpligtet til, at kunne levere vederlagsfri lægehjælp til befolkningen, siger han og påpeger at:
- Vi har en regering, der gør det klart, at de er parate til at intervenere, og at de sætter hensynet til befolkningen højere end hensynet til de praktiserendes lægers organisation.
Ikke det samme med lærerne
Men det er en utraditionel metode, der bliver lagt op til.
- Det vil være meget usædvanligt, for så suspenderer man hele aftalesystemet. Hvis man gør det permanent, så er der ikke noget man kan kalde den danske model på det her område længere, siger Flemming Ibsen.
Senest greb regeringen ligeledes ind i konflikten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening. Men her ville regeringen ikke kunne sparke lærerne ud af forhandlingslokalet.
- Danmarks Lærerforening er en lønmodtagerorganisation og skal man af med aftaleretten på det område, så opsiger man hovedaftalen og konflikter sig til en løsning. PLO er mere en privat brancheorganisation, men små selvstændige virksomheder, som indgår aftaler med regionerne. Det svarer lidt til at regionerne indgår aftaler med tandlægerne eller med Falck om ambulancekørsel, siger Flemming Ibsen.