Regionerne har ingen planer om at have et gratis alternativ til familielægen klar til 1. september, hvor lægerne truer med at forlade det offentlige. De tror nemlig ikke på, at lægerne rent faktisk vil gøre det.
Derudover har lægerne ifølge den nuværende overenskomst seks måneders opsigelse og vil derfor tidligst kunne være ude af aftalen 1. januar 2014.
Det var regionerne selv, der opsagde den nuværende overenskomst med lægerne, som udløber 1. september i år. Det fik regeringen til at gribe ind med et lovforslag, der forlænger overenskomsten til september 2014. Men den vil de praktiserende læger ikke være med på.
- Det er blevet en manifestation for lægerne at bakke PLO op mod lovforslaget. Men når det kommer til stykket, så regner vi med, at lægerne overholder deres aftale, siger Jens Stenbæk, der er formand for det offentliges forhandlingsudvalg.
Regionerne tror ikke på lægernes trusler
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) holder i denne uge møder med lægerne i hele landet for at afgøre, om der er opbakning til at melde sig ud af det offentlige samarbejde, hvis ikke regeringens lovforslag bliver taget af bordet. Og opbakningen er allerede enorm.
91 procent af de fremmødte læger i hovedstaden, og 96 procent af de sjællandske læger har sagt ja til at aflevere deres såkaldte ydernumre. Det betyder, at de er klar til at melde sig ud af det offentlige system og afkræve betaling for deres patienter i stedet.
Jens Stenbæk vurderer dog, at lægernes trusler er spil med musklerne overfor regeringens lovforslag.
- Jeg tror ikke på, de vil bringe patienterne i den situation. Og indtil videre, er der ingen af lægerne, der har afgivet deres ydernumre. Så vi har god tid, før vi eventuelt skal etablere et alternativ, siger han.
Uansvarligt af regionerne
Henrik Dibbern, formand for PLO, forstår ikke udmeldingen fra regionerne.
- Det er direkte uansvarligt af regionerne ikke at forberede sig, og jeg vil på det alvorligste anbefale dem at gøre det. For hvis de næste tre møder med lægerne ude i landet går som de to første, så er det fuldstændig sikkert, at vi forlader det offentlige den 1. september, siger han.
Han slår fast, at lægernes hårde udmeldinger på ingen måde er tomme trusler.
- Vi siger nej til regeringens lovforslag. Hvis ikke, det bliver taget af bordet, så vil vi ikke være læger for det offentlige, siger han.
Lægerne bør fokusere anderledes
Den klare melding får dog ikke Jens Stenbæk til at tage lægernes trusler alvorligt. Han mener i stedet, lægerne bør lægge deres energi et andet sted.
- Når jeg hører lægernes modstand, så handler det om misforståelser. Så jeg håber, de også bruger deres kræfter til at påvirke lovforslaget, siger han.
Lovforslaget forventes fremsat i Folketinget den 28. maj, og Henrik Dibbern forklarer, at lægerne vil forsøge at tale med politikerne. Men han forstår ikke, at regionerne ikke vil tage truslerne alvorligt, når det nu var dem selv, der opsagde aftalen.
- Hvis man har fyret sin håndværker, så kan man heller ikke komme og bede ham om at lave et vindue efterfølgende, siger han.