Føles det som om dit facebook-forbrug er ved at tage over? At du ikke kan lade være med at tjekke telefonen, hver gang den bibber eller vibrerer for at se, om der skulle være en ny opdatering?
Internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen kommer her med tre god råd til at skrue lidt ned for forbruget og få styr på facebooktrangen.
1. Fjern facebook fra telefonen:
En god måde at komme væk fra et overforbrug af facebook, kan være at fjerne de opdateringer, der kommer drypvist fra telefonen.
Langt de fleste opdateringer kan sagtens vente, til man sidder ved en computer. Men kommer de ind på telefonen uafbrudt, bliver man fanget af dem.
- Med mindre man er tilkaldevagt på en hjerteafdeling, er der ikke mange henvendelser, der ikke kan vente med at blive besvaret til lidt senere, siger Anders Colding-Jørgensen.
Ved at fjerne facebook fra smartphonen bliver mediet ikke det første, man tjekker om morgenen, eller det sidste, man tjekker om aftenen.
- Det rykker lidt længere væk, Det er ikke med hele tiden, og den distance virker for nogen.
På den måde behøver man heller ikke droppe hverken smartphone eller facebook helt, men bare skrue lidt ned for forbruget.
2. Sluk for interessesider:
Mange følger en række sider på facebook, som fortæller om alt fra de seneste nyheder, den seneste mode, den seneste sladder, de seneste fodboldresultater og meget andet.
Opdateringerne gør facebook mere spændende og underholdende. Og det er med til at fylde. Både mentalt og tidsmæssigt.
- Hvis man afmelder alle de mange sider, man følger, så bliver facebook en lille smule mere kedeligt. Det bliver tømt for meget af sit indhold og dermed også mindre stressende.
3. Lad være at poste selv:
En anden måde at begrænse sit facebook-forbrug, er at skære ned på sin egen aktivitet på sitet.
Når man for eksempel poster et foto eller et sjovt link, vil det for de fleste af os være helt naturligt også at tjekke, om det fører til "likes" eller kommentarer. Og så er man pludselig tvunget til at besøge sin facebookprofil igen og igen.
- De fleste folk hævder, at de ikke tjekker deres likes. Men for størstedelen er det jo løgn. Vi vil sjældent indrømme, hvor meget andres anerkendelse betyder for os, men stort set alle tjekker, hvor meget de bliver liket, siger Anders Colding-Jørgensen.
Især jagten på de populære "likes" kan sætte gang i en kædereaktion, da den intense anerkendelse, der ligger bag likes driver en stor del af vores adfærd på Fecebook.
- Det er det samme, hvis du fortæller en vittighed. Der bliver du også ked af det, hvis ingen griner. Og du bliver i hvert fald stående og venter på, om nogen synes du var sjov. Sådan fungerer facebook-opdateringer også. Og hvis man ikke opdaterer så meget, har man heller ikke så stærkt brug for at tjekke, om nogen synes om det, man lige delte.