Lettelse.
Det er det ord, der bedst beskriver stemningen om bord på den danske fregat Iver Huitfeldt, der tirsdag fik seks frigivne gidsler som passagerer: fire fillipinske sømænd og deres danske kolleger Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn.
Beskrivelsen kommer fra fregattens kommandørkaptajn, Carsten Fjord-Larsen, over en satellittelefon til DR Nyheder.
- Det ville have været en katastrofe for både gidslerne og besætning, hvis det ikke var lykkedes. Så vi er i den grad præget af lettelse over, at det gik så godt, siger han om den operation, hvor de seks gidsler blev frigivet.
Han vil af hensyn til gidslerne ikke fortælle, hvor fregatten præcist befinder sig onsdag eftermiddag, hvor interviewet finder sted, men kan sige, at skibet er på vej væk fra Somalias kyst og sejler i Det Indiske Ocean.
Tid og sted
Carsten Fjord-Larsen opholdt sig i fregattens operationsrum, da de seks gidsler tirsdag eftermiddag omkring klokken 15 dansk tid blev overdraget til danske specialstyrker.
Fra rummet kunne han og hans kolleger gennem kameraer, radarer og censorer følge med i, hvad der foregik inde på land.
- Vores del af operationen var jo, at vi var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, så vi kunne komme ind og hente de gidsler, der blev efterladt af piraterne på den somaliske kyst og så transportere dem ud i skibet i sikkerhed og sørge for, at de kom under lægelig behandling så hurtigt som muligt, fortæller Carsten Fjord-Larsen.
Ventetid
Kaptajnen fortæller, at meget af dagen i går gik med at vente på, at piraterne dukkede op med gidslerne.
- Dagen var præget af, at det var piraterne, der havde alle esserne i deres hånd. Det vigtigste for os var, at vi kunne få gidslerne ud sikkert. For os var det en balancegang med at optræde synligt og troværdigt, men samtidig lade være med at virke som en trussel mod piraterne, så de trak sig tilbage.
- Infrastrukturen i Somalia er ikke ligesom i Danmark med asfalterede veje. Det er bjergveje og dirt tracks, man kører på, så transporten i Somalia tager bare længere tid end man umiddelbart skulle tro. Så der gik nogle timer, hvor vi bar meget spændte på, hvor udleveringen af gidslerne ville ske henne.
Da de endelig dukkede op på kysten syd for byen Hobyo, sejlede specialstyrkerne, der primært består af frømænd, ind mod kysten, mens en helikopter blev sendt i vejret.
12 pirater på stranden
Kan du beskrive de pirater, der afleverede gidslerne?
- Der var ingen tvivl om, at det var bevæbnede piratgrupper, der afleverede dem. Et dusin styk vil jeg tro, at der var, og de afleverede dem med firhjulstrækker nede på stranden, og de var bevæbnet. Det er helt sikkert.
Mødte jeres specialstyrker piraterne under udleveringen?
- Af hensyn til alles sikkerhed - ikke mindst gidslerne og vores egne - var der en separation mellem piraterne og vores styrker og gidslerne, så det foregik så sikkert som muligt. Da vi kunne konstatere, at piraterne havde åbnet op til en vis afstand, gik vi ind og afhentede gidslerne.
- Det vigtige i den situation er, at man overholder spillereglerne, så der ikke kommer nogen overraskelser. Det er det, der kan være med til at udløse brug af skydevåben eller andet. For os var det vigtigt, at vi skabte så sikre rammer som overhovedet muligt for gidslerne, siger Carsten Fjord-Larsen.
På sikkert dæk
Det lykkedes uden problemer for specialstyrkerne at få de frigivne gidsler om bord i helikopteren, der fragtede dem over på Iver Huitfeldt, der lå klar til at tage imod ud for kysten.
På dækket stod Carsten Fjord-Larsen, skibets læge, sygeplejerske og flere andre besætningsmedlemmer klar.
- Jeg mener, at jeg hilste dem velkommen tilbage til friheden. Det gjorde et stort indtryk at møde de seks personer, så det er lidt svært for mig at huske, og man kan nok ikke finde de ord, der skal til sådan en lejlighed. Men det var en gribende oplevelse.
Hvordan reagerede gidslerne på at komme ud af helikopteren?
- Jeg synes, at jeg kunne se en enorm lettelse. Man kunne se i gidslernes øjne, at de udstrålede lettelse og glæde over, at det var slut, og at de nu kunne se en ende på det mareridt, de har været igennem.
Sagde de noget til jer?
- Jeg husker ikke præcist ordene, men det var noget i stil med, at det var dejligt at se os. Det var i hvert fald det, ansigterne afspejlede.
Ingen ligger i sygesengen
I timerne efter at Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og deres filippinske kolleger kom om bord, blev de undersøgt af skibets læge på Iver Huitfeldts lille hospital.
Kan man sige noget om, hvad de fejler?
- Det kan jeg ikke udtale mig om. Det vigtigste er, at vores læge har set på dem. Der er jeg af mindre betydning. Jeg kan sige, at under omstændighederne har gidslerne det godt. Også bedre end jeg havde forventet. Der er ingen, der ligger i sengen.
De seks gidsler bor i det samme rum på skibet.
- Det er det eneste mulige. Det har været dikteret af omstændighederne. Skibet er jo fyldt godt op, forklarer kaptajnen og fortæller, at det tilsyneladende ikke er noget problem:
- Jeg kan kun udtale mig om, hvad jeg har oplevet her om bord, og det virker som en besætning, der har holdt sammen. Det er det indtryk, jeg får.
Søvn i en seng
Mens de frigivne gidsler var til tjek på hospitalet, gik en proces i gang med at bevissikre så meget som muligt fra deres gidseltid.
- Ellers har vi endelig kunne give dem en seng, som de har kunnet sove i for første gang i to år. De har fået et rum for sig selv, og et sted, hvor de kan se fjernsyn, spise og slappe af. Og ellers kan de bare gå rundt på skibet og opleve friheden igen, fortæller Carsten Fjord-Larsen.
Vil det sige, at de også kan gå rundt i cafeteriet og de andre steder, hvor besætningsmedlemmerne er?
- Ja, det kan de. Og både Søren og Eddy har været oppe på broen og har fået genskabt øjeblikket af, hvordan det er at stå på en bro som styrmand og kaptajn.
Hvordan var det for dem?
- Jeg var der ikke selv, men jeg kan konstatere, at det er nogle meget lettede mennesker, men som også er berørt af den meget voldsomme situation, de har været i, og så er det måske meget godt at komme ud og genkende skibet - en tidligere arbejdsplads. et miljø man kender.
Kaffe og rundstykker
Hvad har de fået at spise?
- De har fået en kop kaffe, som de vist ikke har fået i et par år og et rundstykke. Det er de små ting, der kan gøre en forskel. Vi har prøvet at lave dansk mad - vi er ikke eksperter i at lave filippinsk mad - men jeg tror, at de har nydt godt af at komme ud på skibet på det område og ikke kun skulle leve af pasta og ris.
Hvor lang tid fregattens besætning havde til at forberede senge, mad og kaffe, kan Carsten Fjord-Larsen ikke sige noget præcist om, men skibet har længe været klar til at gribe ind.
- Lad mig sige det på den måde. Lige siden, at vi fik at vide, at der var danske gidsler i Somalia, har vi været klar og har håbet på, at vi skulle have dem med hjem. Det har præget de udsendelser, jeg har været på, hvor vi har vidst, at de var danske gidsler. Denne her gang får vi dem så med hjem. Og det er en lettelse.
Carsten Fjord-Larsen kan som sagt ikke oplyse, hvor Iver Huitfeldt befinder sig, eller hvornår de seks frigivne gidsler kommer i land. Rederiet Shipcraft oplyser imidlertid til DR Nyheder, at de frigivne gidsler vil blive sat i land et unavngivent sted i løbet af onsdag aften.