Shipcraft om gidsel-drama: Vi har gjort, hvad vi kan

Direktøren for Shipcraft, Claus Bech, forstår godt politianmeldelsen af rederiet. Men ifølge ham, har man gjort, hvad man kunne.

- Jeg er sikker på, at når politiet får afhørt vores folk, så vil de finde ud af, at anmeldelsen er grundløs, siger Shipcrafts direktør Claus Bech efter rederiet er blevet politianmeldt i forbindelse med gidsel-dramaet. (© DR)

- Jeg føler, at vi har gjort, hvad vi kan. Vi er ikke uddannet til at håndtere sådan en piratsag. Derfor har vi lyttet til de råd og den vejledning, vi har fået i forløbet.

Sådan siger direktøren for Shipcraft, Claus Bech, til DR Nyheder efter rederiet modtog en politianmeldelse i forbindelse med det længste gidseldrama i Danmarks historie.

De danske sømænd Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz blev i dag tirsdag sat fri efter mere end to år som gidsler hos somaliske pirater.

Ked af anmeldelse

Shipcraft er efter gidsel-tagningen både blevet politianmeldt og udelukket af Rederiforeningen. Det overrasker Claus Bech, selvom han godt kan sætte sig ind i, hvorfor det sker.

- Jeg er meget overrasket. Vi har hele tiden fulgt de anbefalinger, vi har fået. Vi er meget kede af, at der er kommet en politianmeldelse, men jeg har forståelse for, at den er der. Det bunder i manglende informationer, konstaterer direktøren.

Han er overbevist om, at man ikke på længere sigt vil holde fast i anmeldelsen.

- Jeg er sikker på, at når politiet får afhørt vores folk, så vil de finde ud af, at anmeldelsen er grundløs, siger Claus Bech.

Fulgt alle retningslinjer

I forbindelse med gidsel-dramaet er Shipcraft blandt andet blevet beskyldt for, at sidde for længe på hænderne og ikke skride til handling. Men Claus Bech har svært ved at se, at man kunne have ageret anderledes end rederiet gjorde.

- Hvis det stod til os, så havde de slet ikke siddet der. Men det har været en yderst kompliceret sag i forhold til de danske myndigheder og vores rådgivere. Vi har lyttet til de råd og den vejledning vi har fået, siger direktøren.

Han påpeger samtidigt, at rederiet har fulgt de regler og anbefalinger, der er for, hvordan man agerer på farligt farvand. Men at det dengang var problematisk, at vagterne om bord ikke måtte være bevæbnede.

Vagter skal have våben

- Nu har vi muligheden for at få bevæbnede vagter, så det gør vi for fremtiden. Vi har lært, at det er vigtigt at have beskyttelse om bord, selvom vi desværre ikke havde muligheden for to år siden, siger Claus Bech.

Han beklager, at rederiet ikke har kunne fortælle ret meget under forløbet. Men det var tydeligt at se, at piraterne blev påvirket af mediernes skriverier.

- Forhandlingen har været meget påvirket af skriverierne. Vi har kunne se, at løsesummen er steget i kraft af nogle artikler, som piraterne også har henvist til. Det har besværliggjort det betragteligt. Jeg skal ikke kunne sige, om det kunne være løst tidligere uden medierne, siger Claus Bech.

Løsladelse planlagt tidligere

Allerede for et par uger siden blev løsladelsen af de to gidsler forhandlet på plads. Og ifølge Shipcraft har Danmark måtte slippe en enorm pengepose.

- Vi har betalt adskillige millioner kroner og det er mere end der nogensinde er betalt for danske gidslet. På grund af fremtidige gidseltagninger, kan jeg ikke komme ind på beløbet, siger Claus Bech.

De to sømænd er blevet transporteret til et sikkert sted, hvor de bliver undersøgt. Direktøren skal mødes med Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz.

- Sagen er dybt tragisk. Jeg ved endnu ikke, om de er vrede på mig og rederiet, men det vil jeg tro. Nu har vi muligheden for at besvare deres spørgsmål og tale ud om det. Vi har ikke noget at skjule, konstaterer Claus Bech.