Skader fra røg og sod er foreløbigt det værste, Frihedsmuseets udstilling har været udsat for, mens en voldsom brand har hærget museets bygninger.
Det oplyser Nationalmuseet, som Frihedsmuseet er en del af.
- Der er ikke noget, der er gået tabt. Der er nogle røgskader og sodskader, men ifølge de oplysninger jeg har, er der endnu ikke noget, der er gået tabt, siger Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet.
Alt er kørt væk
Siden tidligt søndag morgen har brandvæsnet arbejdet hårdt for at få tømt museet, så flammerne ikke får dele af danmarkshistorien til at gå op i røg. Det hele er nu på vej væk, så konservatorer kan skabe et overblik over brandskaderne.
- Tingene er på vej af sted. De er pakket i papkasser og køres i døgndrift til vores afdeling i Brede. Her ser konservatorer på det og laver en vurdering af skaderne. Det kan godt tage et stykke tid, siger Henrik Schilling.
Han er dog fortrøstningsfuld og forventer en positiv tilbagemelding fra konservatorerne.
Kunne have været værre
- De genstande, der eventuelt har taget skade, skal konserveres og restaureres, men der er ikke noget til hinder for, at de vender tilbage til museet, siger Henrik Schilling.
- Det er meget alvorligt, men det kunne være værre. Det hele kunne være brændt væk og forsvundet. Men det er for tidligt endnu at sige, præcis hvor alvorligt det er, tilføjer han.
Frihedsmuseet, der ligger ved Kastellet i København, er en del af Nationalmuseet. Det beskæftiger sig med besættelsestidens Danmark fra 1940-45 med særligt fokus på modstandskampen.
Brandårsagen er ukendt
På museet bliver historien om modstandsfolkenes kamp blandt andet fortalt gennem genstande som uniformer, fotos og illegale blade.
Der er stadig nogle genstande, som endnu ikke er reddet ud fra de brændende bygninger, da de er for tunge for brandmændene. De er nu dækket til for at beskytte dem bedst muligt mod skader.
Alarmen om branden løb ind omkring klokken kvart i to natten til søndag. Det er endnu uklart, hvordan branden er opstået. Først mandag vil politiets brandefterforskere gå i gang med deres undersøgelser, oplyser Københavns Politi.
/ritzau/