Peter Jensen på 38 år bor i Hobro. Det er 10 år siden, han stoppede som patient hos psykiater Arne Mejlhede. Men i dag synes han stadig, at de to år han gik der, har sat ham langt bagud.
Det var tilbage i år 2000, Peter Jensen droppede ud af sin uddannelse. Han havde det dårligt og opsøgte psykiater Arne Mejlhede, der har praksis i Hobro.
Som Peter Jensen husker det, konkluderede Mejlhede meget hurtigt at han havde paranoid skizofreni. I de sparsomme journalpapirer, står der "simpel skizofreni" og et andet sted, at Peter Jensen er "ovre grænsen til det psykotiske".
I behandling med stærk medicin
Psykiateren satte Peter Jensen i behandling med den antipsykotiske medicin Zyprexa.
- Det var lidt som at få trukket hætte ned over hovedet, og så var der slukket. Man er sig selv, men man er tom, fortæller Peter Jensen.
Medicinen betød, at Peter Jensen de næste par år tilbragte det meste af tiden med at sove. Han tog også voldsomt på og husker ikke meget fra tiden dengang.
Forkert diagnose
Peter Jensen kom aldrig tilbage til sin uddannelse, og han fik det kun dårligere. Men efter et par år henviste kommunen ham til et dagtilbud for unge, som hører under Psykiatrien.
- Der kom jeg ned, og de fortalte mig efter en måned, at de ikke mente, jeg havde skizofreni, men at jeg havde Asperger-syndrom, siger Peter Jensen.
En psykiater på stedet bekræftede diagnosen. Kort tid efter stoppede Peter Jensen med at tage medicin, helt uden at få problemer. Nu har Peter Jensen blandt andet fået hjælp af en psykolog til at leve med sin sygdom.
Sat tilbage af medicinen
I dag synes Peter Jensen han fungerer godt, også sammen med andre mennesker, men han slæber stadig rundt på følgerne af de år han var i behandling for skizofreni hos Arne Mejlhede:
- Mit liv gik i stå. Jeg faldt både uden for systemet og uden for livet i det hele taget. Jeg er nemt kommet til at føle, at jeg er faldet af sporet og kommet totalt bagud. Alle andre er jo fortsat med deres liv imens.
Klagede for sent
Peter har først for et par år siden følt sig klar til at gøre op med den fejlbehandling, han mener han fik. Han søgte erstatning i Patientforsikringen, men den afviste ham, fordi sagen lå for langt tilbage. Men han har slet ikke tidligere tænkt på at søge erstatning eller klage.
Først for et par år siden følte han sig til klar til at gøre op med den fejlbehandling, han mener han fik. Han søgte erstatning i Patientforsikringen, men den afviste ham, fordi sagen lå for langt tilbage. Men han har ikke tidligere tænkt på at klage.
- Når man har været gennem sådan et forløb, er man svag. Og når man kommer ud på den anden side og ikke har ret mange kræfter, har man mest fokus på at samle sig op, så man har ikke energi til at klage, siger han.
Du kan høre mere af Peter Jensens historie i P1 Dokumentar i dag klokken 14.03. Har du erfaringer med psykiater Arne Mejlhede, så skriv til os på psykiatri@dr.dk