OVERBLIK: Etiopiske adoptioner i modvind

Hele sagen om tvivlsomme etiopiske adoptioner til Danmark begyndte at rulle tilbage i november med historien om det fireårige adoptivbarn Masho.

Mashos biogiske forældre bor i en lille fattig landsby 300 kilometer fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. (© Fridthjof Film)

Tilbage i november sidste år begyndte sagen om adoptionen af fireårige Masho og hendes toårige lillebror at rulle.

Sagen gav anledning til, at Etiopien for alvor kom under lup og blev kritiseret som adoptionsland, og i dag fredag har Socialministeriet så sat en stopper for adoptioner fra Etiopien via DanAdopt.

Dr.dk giver her et overblik over sagen.

26. november: Dokumentarfilmen Adoptionens Pris vises på TV2.

Dokumentarfilmen Adoptionens Pris følger to etiopiske søskende, Masho på fire år og Roba på to år, der begge bliver bortadopteret fra deres hiv-syge forældre til et dansk par.

Adoptionen foregår ved, at det danske adoptionsbureau DanAdopt sammen med et etiopisk børnehjem overtaler de hiv-smittede forældre til at bortadoptere deres børn.

De etiopiske forældre bliver af det lokale adoptionsbureau i Addis Abba stillet i udsigt, at de kan følge børnenes udvikling i Danmark, men gentagne henvendelser og besøg på kontoret viser sig i filmen at være forgæves.

På børnehjemHerhjemme får dokumentarfilmen ikke mindst meget opmærksomhed på grund af den danske forældres forhold til deres børn. I Danmark må adoptivforældrene hurtigt indse, at drømmen om en kernefamilie langt fra går som ønsket, og de har store problemer med Masho, der slet ikke kan falde til.

Det ender med, at Masho som seksårig efter gentagne forsøg med aflastningsfamilie og en diagnose med tilpasningsforstyrrelser kommer på børnehjem

Filmen er en forkortet tv-udgave af dokumentaren Mercy Mercy af Katrine Kjær.

Politiske reaktioner på dokumentaren:

Filmen afføder samme aften stærke kommentarer fra flere politikere. Forargelsen går på, at de etiopiske myndigheder og DanAdopt nærmest har tvunget de biologiske forældre til adoption.

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselboe, kalder adoptionen 'fuldstændig uacceptabel' og mener, at det grænser til menneskehandel.

- De forsøger at overtale familien til at overdrage barnet, og de bliver lovet guld og grønne skove, hvis de afleverer det, sagde Eyvind Vesselboe.

Social og integartionsminister, Karen Hækkerup (S), siger til TV 2, at sager som Mashos ikke må finde sted og kalder sagen ulykkelig.

Amnesty: Bryder menneskerrettighederAmnesty International anklager desuden DanAdopt for at have forbrudt sig på menneskerettighederne i forbindelse med adoption af etiopiske børn.

DanAdopt melder, at man har besluttet at afbryde samarbejdet med det børnehjem, som omtales i dokumentarfilmen.

Desuden oplyser firmaet i en pressemeddelelse, at filmen på ingen måde er repræsentativ for international adoptionsformidling i Danmark. De erkender dog, at Masho aldrig skulle være bortadopteret.

27. november Sagen ruller for alvor

De danske medier eksploderer nærmest i artikler og indslag om Masho og den ulykkelige adoption.

Socialminister Karen Hækkerup (S) oplyser, at man er i gang med at undersøge Amnestys anklage om brud på menneskerettighederne.

Generalsekretær i Unicef, Steen M. Andersen udtaler, at mange adoptioner går godt, men at man i mange tilfælde bør undersøge, om det ikke er mere i barnets interesse, at barnet kan bo i nærområdet i stedet for langt væk som Danmark.

Sker sjældentAdoption og Samfund siger, at der går år i mellem, at man hører om sager som Mashos. Man mener dog ikke kun, at det er hendes høje alder, der er problemet.

Foreningen opfordrer til, at der skal være tilbud om øget hjælp til adoptivforældre. Desuden skal forældre forberedes bedre til adoptioner, lyder det.

Mashos danske adoptivforældre siger til BT, at de står frem, for at andre adoptivbørn ikke skal gå det samme igennem.

28. november: Biologisk far vil have Masho hjem

TV2 besøger Mashos biologiske forældre - der er gået to år siden adoptionen. De er trods en hiv-dom stadig i live på grund af medicin.

Faderen håber, at få sin datter tilbage, fordi hun har det dårligt i Danmark, men det afviser moderen, Sinknesh Haile Mariam, ifølge TV 2 Nyhederne. Hun mener, at Masho har boet for længe i Danmark og er blevet for dansk.

De biologiske forældre bor i en lille fattig landsby 300 kilometer fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

30. november: Minister kræver bedre regler

Socialminister Karen Hækkerup (S) sætter gang i en redegørelse af den konkrete sag og en undersøgelse af, hvordan kommuner og forældre kan forberedes bedre i forbindelse med senadoptioner fra andre lande.

Hun udtaler desuden, at international adoption skal være sidste løsning.

2. december: DR besøger forældre i Etiopien

Dengang lød det fra DRs udsendte, Line Gertsen, at Mashos forældre følte, at den etiopiske stat har solgt deres børn.

DR kommer desuden i kontakt med en anden kvinde, der har oplevet et massivt pres for at også at sælge sit barn til adoption.

26. december: Ekstra penge til Unicef

Udviklingsminister Christian Friis Bach bevilliger ekstra fem millioner kroner til Unicef i Etiopien, så man kan øge kontrollen med adoptionerne.

28. februar 2013: Ingen børn fra omstridt børnehjem

Efter et kontrolbesøg på omstridt etiopisk børnehjem stopper socialministeren nu adoptioner fra børnehjemmet, hvor Masho og lillebroderen Roba kom fra.

DanAdopt meddeler ifølge Politiken, at man er enig i beslutningen.

5. april 2013: Slut med adoptioner fra Etiopien:

Socialministeriet lukker helt ned for adoptioner fra Etiopien via DanAdopt.