Mange af os er hyppige gæster hos lægen for at få udskrevet piller og anden medicin.
Det viser en helt ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.
Hele 44 procent af danskerne tager receptpligtig medicin mindst én gang om dagen.
Forskel på mænd og kvinder
Der er dog markant forskel på mænd og kvinders brug af den receptpligtige medicin.
Mens 37 procent af mændene i undersøgelsen svarer, at de tager medicin mindst en gang om dagen, gør det samme sig gældende for hele 50 procent af kvinderne.
Det skyldes, at mange kvinder tager p-piller dagligt. Og p-piller udskrives på recept.
Overmedicinering kan have alvorlige konsekvenser
At mere end fire ud af ti tager receptpligtig medicin dagligt, er alt for mange, mener Peter Gøtzsche, der er leder af Det Nordiske Cochrane Center, som undersøger virkningen af behandling.
- Konsekvensen er, at mange dør af det, og det fortæller os jo, at vi ikke ved, hvordan vi skal omgås vores lægemidler på betryggende vis, siger Peter Gøtzsche.
Lægerne er for hurtige på aftrækkeren
Og vores storforbrug af receptpligtig medicin bekymrer også Sundhedsstyrelsen.
De praktiserende læger er nogle gange lidt for hurtige til at udskrive medicin, mener enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
- Lægen har selvfølgelig et ansvar for den medicin, man ordinerer, og også for omsorgen for patienten, siger Søren Brostrøm.
Svært at overskue konsekvensen
Ifølge Henrik Dibbern, der er formand for de praktiserende læger, følger lægerne de gældende retningslinjer, når de udskriver medicin til deres patienter. Finder de, at patienten fejler noget, så behandler de sygdommen.
Problemet opstår, når summen af en række behandlinger bliver uoverskuelig, forklarer han.
- Der er ikke rigtig nogen, der ved, hvad der sker inde i kroppen, når vi blander ti eller tolv slags medicin sammen, siger Henrik Dibbern.
Det kan derfor være svært for den enkelte læge at overskue konsekvensen, når en patient tager forskellig medicin samtidig. Og ofte er medicinen blevet udskrevet af en række personer - den praktiserende læge selv og af diverse speciallæger, som patienten har været i kontakt med.
Patienten har også et ansvar
Derfor skal vi også selv være mere kritiske overfor lægerne, når de sidder klar med receptblokken, mener Sundhedsstyrelsen.
- Patienten har også selv et ansvar for at stille spørgsmål til lægen - hvorfor får jeg den medicin, hvad gør den godt for, er den stadigvæk nødvendig, siger Søren Brostrøm.
Men selv om danskerne er storforbrugere af piller, er det dog langt fra alle, der må se sig nødsaget til at tage receptpligtig medicin. Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen tager medicin mindre end en gang om måneden.