Klasselokalerne er rømmede og frikvarters-klokken er tirsdag tavs på mange folkeskoler landet over, når danmarkshistoriens største lockout bliver en realitet. Men lærerne er langt fra stille.
I de større byer er der arrangeret flere happenings og arrangementer, hvor lærerne vil gøre opmærksom på, at det er mod deres vilje, at de konflikter og ikke underviser, skriver pol.dk.
I Aarhus bliver der delt flyers ud til forældrene på mange af skolerne, i Aalborg bliver konfliktdagen markeret med musik, taler og demonstrationer og på Amager vil alle kredsens lærere gå i et langt optog fra Tårnby Rådhus til Dragør Rådhus.
Lektier uddeles i Odense
Samtidig skal de flittige elever i Odense ikke fortvivle over tabt skolegang. Flere steder vil lærerne uddele lektier, så eleverne stadig kan følge pensum. Begivenheden også et forsøg på at sprede lærernes budskab om, at de hellere vil undervise end at gå på gaden, fortæller kredsformanden, Anne-Mette Kæseler Jensen til pol.dk.
- Jeg oplever enorm opbakning til det, lærerkredsen har sat i værk. Men der er selvfølgelig stor utilfredshed med, at vi er havnet i den her situation, hvor vi sidder med følelsen af, at facit er skrevet af regeringen og KL på forhånd, siger Anne-Mette Kæseler Jensen.
Hvor skal de passes?
Men hvordan skal Danmarks omkring 566.000 folkeskoleelever passes fra tirsdag morgen?
Det spørgsmål presser sig for alvor på for de mange forældre, der tirsdag skal sende deres poder i de konfliktramte skoler.
For selv om cirka 60.000 lærere ikke kan undervise, så har skolerne alligevel en såkaldt tilsynspligt, som betyder, at de skal holde øje med eleverne, fra de ankommer på skolen, til de bliver hentet igen.
Nogle skoler lukker helt
- Det vil være meget forskelligt fra skole til skole, hvad der rent faktisk kan gennemføres. Nogle skoler har slet ikke tjenestemandsansatte, og derfor er de nødt til at lukke helt, fortæller formand for Skolelederforeningen Anders Balle om skolernes dilemma.
Hvis der til gengæld tjenestemandsansatte på skolerne, vil de undervise i timerne, som de normalt har, da de tjenestemandsansatte ikke er omfattet af lockouten.
Anders Balle opfordrer forældrene til selv at undersøge lokalt, hvordan det forholder sig deres skole.
Konflikten skal kunne mærkes
En af de pasningsmåder, som forældre har planlagt flere steder i landet er, at gå sammen om at passe børnene. Men den løsning er der dog et problem med, fortæller Mette With, formand for Skole og Forældre.
- De fleste skoler har sagt, at forældrene gerne må lave aktiviteter, men så skal det være uden for skolen, for det skal ikke afbøde konflikten. Den skal kunne mærkes. Det ærgerlige er bare, at det går ud over børnene, siger Mette With.