Ældre skolebørn dropper madpakken

Mange elever i de større klasser spiser ikke frokost. Og det kan have konsekvenser for deres læring og krop.

(© ©)

Så snart skoleelever fylder 11 år, går det drastisk ned ad bakke med at spise frokost.

Hver tredje af de 11 til 14-årige dropper rugbrødsmaden i madpakken i løbet af en uge. Og tallet stiger kun, efterhånden som børnene bliver ældre - hele 40 procent af de 15 til 19-årige spiser ikke frokost hver dag.

Det viser en ny undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen.

Eleverne lærer mindre

Resultaterne er da heller ikke positive:

- Det springer i øjnene, at når man er over 11 år, begynder man at få dårligere madvaner. Man springer måltider over og lever ikke et så regelmæssigt liv, som forældrene lagde op til, siger Tove Vestergaard, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

Hun peger på, at det kan have konsekvenser for de unge at springe madpakken over.

- I skolen har det konsekvenser, fordi man er mindre oplagt i timerne hen på eftermiddagen. Matematiktimen fra 13 til 14 bliver meget svær at komme igennem, og man lærer ikke så meget, for man kan ikke koncentrere sig så godt, siger Tove Vestergaard.

Risikerer usund mad

Derudover risikerer de unge at ende med at træffe nogle usunde valg, når de ikke fylder maven op i frikvarteret.

- Hvis de unge ikke får deres frokost, er det meget lettere at falde i og købe noget lakridskonfekt eller en wienerbasse på vej hjem fra skole, siger hun og tilføjer:

- Specielt i puberteten er det enormt vigtigt, at man får regelmæssige måltider og mellemmåltider, fordi man vokser utrolig meget. Og så skal de unge sikre, at det er sund mad, de får.

Drenge fravælger frugt og grønt

Undersøgelsen viser også, at drenge i højere grad vælger frugt og grøntsager fra i forhold til pigerne.

Tove Vestergaard understreger, at der skal gøres noget for at ændre på billedet. Derfor har Fødevarestyrelsen lavet en forebyggelsespakke, som skal få sundere mad på skoledagsordenen og har planer om kampagner til SFO'er i 2014.

DTU Fødevareinstituttet har indsamlet data fra 682 børn i alderen 4 til 19 år, som registrerede deres madindtag i syv dage.

Kosten blandt børn til og med 10 år lever bedre op til Fødevarestyrelsens anbefalinger end de ældre, der spiser færre grøntsager, mindre rugbrød og mere fastfood.

/ritzau/