FAKTA: Hestekødsskandalen dag for dag

Hestekødsskandalen har hærget i Europa i en måned, siden det første hestekød blev fundet i Irland 16. januar.

(Foto: © BOGDAN CRISTEL, Scanpix)

Tirsdag den 19. februar

Den internationale fødevaregigant Nestlé blæser også til retræte og trækker frosne pastaretter tilbage fra butikker i Italien og Spanien, skriver Financial Times.

Det sker efter biologiske test, der har påvist heste-dna på over én procent i retterne "Buitoni Beef Ravioli" og "Beef Tortellini.

Mandag den 18. februar

Supermarkedskæden Lidl i Danmark oplyser, at der er fundet spor af hestekød i en pastaret, som kæden samtidig fjerner fra hylderne. Lidl har i andre lande også fundet hestekød i en gullaschsuppe, som dog ikke er på det danske marked.

Fredag den 15. februar

Et EU-embedsmandsudvalg med ansvaret for fødevaresikkerhed beslutter, at der skal gennemføres mindst 2250 dna-tests af forskellige produkter. Der skal også tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød.

Fredag er også dagen, hvor Hårby Slagtehus ved Skanderborg bliver mistænkt for at blande hest i oksekød. Ejeren af slagtehuset afviser dog. Men han medgiver, at han har solgt pizzahak til restaurationer - og i pizzahak er der hest. Det står der også på følgesedlerne, siger han til DR Nyheder.

Torsdag den 14. februar

Det britiske fødevareagentur finder et medicinmiddel til heste, der er potentielt farligt for mennesker, i tre døde hestekroppe, der skulle eksporteres fra Storbritannien til Frankrig.

Samtidig afslører en politiundersøgelse, at den franske virksomhed Spanghero bevidst har videresolgt 750 ton hestekød som oksekød. I alt er kødet endt i 4,5 millioner produkter, som er solgt videre til mindst 28 forskellige firmaer i 13 europæiske lande.

Hestekødet kommer tilsyneladende fra Rumænien og er fundet i færdigmad fra svenske Findus, som har blandt andre Comigel som underleverandør. I Storbritannien bliver tre mænd anholdt, fordi de er mistænkt for at sælge hestekød som oksekød.

Onsdag den 13. februar

De Samvirkende Købmænd oplyser, at der er påvist hestekød i lasagner fra den franske producent Comigel, som er solgt i Danmark. Alle produkter er dog i forvejen fjernet fra hylderne.

Samme dag melder Coop og De Danske Samvirkende Købmænd, at der med stor sandsynlighed er solgt frost-færdigvarer med hestekød i deres butikker.

Samme aften holder EUs forbrugerkommissær, Tonio Borg, et hastemøde med fødevareministre fra de berørte EU-lande. Efterfølgende opfordrer han alle medlemslande til at dna-teste kødvarer for spor af hest.

Tirsdag den 12. februar

Det britiske fødevaretilsyn, FSA, ransager og lukker to kødforarbejdningsvirksomheder i England og Wales.

I Danmark er fødevareminister Mette Gjerskov blevet enig med Fødevarestyrelsen om, at fødevarekontrol skal styrkes i de danske kølediske på grund af skandalen.

31. januar:

Engelske og amerikanske medier skriver, at burgergiganten Burger King erkender, at der er fundet hest i deres oksekødsburgere.

16. januar

Den irske fødevarestyrelse finder dna fra heste i hamburgere, der skulle indeholde oksekød.

Skandalen breder sig, da det kommer frem, at lasagne fra den svenske færdigrets-gigant Findus viser sig at indeholde op mod 100 procent hestekød.

To dage senere siger de svenske myndigheder, at de vil melde Findus til politiet.

Siden er der blevet fundet hestekød i oksekødsprodukter i Irland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Tyskland, Norge, Rusland og Danmark.

(Kilde: AFP, dpa, Reuters, EU-Kommissionen og dr.dk)

/ritzau/DR Nyheder