Hvad der startede som en historie om danske unge, der i deres vinterferie var gået amok i en rus af alkohol og feriestemning på deres hotel i Prag, er nu endt som en debat om en hel generation unge; Om deres alkoholvaner, om deres opførsel både i Prag og i almindelighed, om deres forældres ansvar og i det hele taget om, hvorvidt vi som land bør være bekymret.
Henover weekenden er emnet således blevet taget op af debattører, der er enige om, at noget er galt - men uenige om, hvad der er galt.
Da formanden for SFU, Gry Möger Poulsen, tog emnet op i Politiken, spurgte hun retorisk 'hvad sker der' og svarede selv, at de unge flygter fra et samfund, hvor der stilles stadig højere krav.
- Jeg tror ikke begivenhederne - og den fuldstændig langt ude opførsel - er en tilfældighed. Eller et særligt 'Prag-syndrom'.(…) Det er, som om hverdagen for min generation er så tæt pakket med præstationskrav og forventninger, at frirummet bruges til at trodse alle krav og normer, skrev den 23-årige SFU-formand.
Socialisternes ansvar?
Som en art svar skriver medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) i dag på sin blog på Jyllands-Postens hjemmeside, at det egentlig problem er politisk funderet:
- I skolen lærer eleverne at føle og overveje. Men hvem kan føle sig til en identitet? Hvem kan slå rod som verdensborger? Hvem kan blive andet end forvirret, når det nationale kun må dyrkes på fodboldbanen, mens det fornemme er troen på det abstrakte?, skriver han under overskriften 'Socialisterne bærer ansvaret for de unges eskapader'.
Han afslutter blog-indlægget med en opremsning af det, han ser som årsagen til den løsslupne ungdom;
- Til alle jer - her er jeres synderegister: I har med jeres udlændingepolitik sønderrevet befolkningen. I har nedbrudt familien. I har sået tvivl om vore værdier. I har relativeret alt det, som generationerne før os kæmpede og døde for. Konsekvensen ser I i Prag. Men ikke bare i Prag.
Forældrenes skyld?
En anden generation debattører hælder til, at det er forældrene, der har fejlet. I fredagens Deadline på DR2 udtalte lektor i historie ved Roskilde Universitet Henrik Jensen, at eksemplet fra Prag er fallitten for den eftergivende opdragelse:
- Kernen i det er forældrene - enten kan de ikke eller også vil de ikke. Der er jo også ideologi i det her. Forældrene til de børn, der er i Prag, er yuppie-forældrene fra 80'erne eller også er de 68'ere og der var også en masse festkultur.
I samme boldgade var Politikens Anita Bay Bundegaard i dagens leder, hvor hun bedyrede, at det må være forældrenes ansvar.