Sagen om det danske slagtehus, der gennem mange år har solgt produktet 'pizzahak', der indeholder hestekød, er i bund og grund en sag om tillid.
Det siger Esben Egede Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig for kontrollen med danske slagterier.
- Det er hverken ulovligt eller farligt at slagte og sælge hestekød. Sagen handler om, hvorvidt der er blevet svindlet med deklarationen, siger han til P1 Morgen.
Ejeren af slagtehuset ved Skanderborg har tidligere over for DR Nyheder afvist, at der er snydt med deklarationerne. Ifølge ham har kunderne, primært pizzarier, vidst besked om, at det såkaldte pizzahak består af hestekød.
Kunder føler sig snydt
Men kunderne mener ifølge Fødevarestyrelsen ikke, at de har fået den oplysning. De har derimod haft den opfattelse, at de har købt rent oksekød.
- Det er stridspunktet, og vi er nu i gang med at undersøge, hvilket standpunkt, der er det rigtige, siger Esben Egede Rasmussen.
Kan ende i retten
Hvis det ikke lykkedes Fødevarestyrelsen at finde frem til en klar afgørelse, vil det i sidste ende være op til en domstol at afgøre, hvem der taler sandt.
Diskussionen om hestekød er blusset op, fordi der er fundet hestekød i oksekøds-varer i mindst fem lande.
Det er Irland, Storbritannien, Frankrig, Sverige og Tyskland. Kødet er med stor sandsynlighed også solgt i Danmark.