Drama om lærernes arbejdstid venter forude

Overenskomstforliget på det offentlige område var kun første skridt for lærernes nye arbejdsvilkår.

Overenskomstforliget på det offentlige område var kun første skridt for lærernes nye arbejdsvilkår. Det store drama er stadig tilbage, vurderer ekspert. (Foto: © Steffen Ortmann, Scanpix)

Konflikt eller forlig. Det er de to muligheder, der er, når Danmarks Lærerforening senere på måneden tager hul på forhandlinger med KL om en ny aftale om arbejdstid. Og det er her det store drama kan ligge.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet om det netop indgåede forlig om nye overenskomster for offentligt ansatte.

- Det store drama har vi tilbage. Det starter når KL og Danmarks Lærerforening skal til at diskutere en ny arbejdstidsaftale, siger Flemming Ibsen.

Sprængfarligt emne

Netop arbejdstidsaftalen for lærerne har ifølge arbejdsmarkedsforskeren hele tiden været det sprængfarlige område.

- Det, vi har tilbage og se, er, om vi får et forlig om en ny arbejdstidsaftale, eller om vi får en konflikt på folkeskoleområdet. Det har hele tiden været det mest spændende og sprængfarlige område, siger Flemming Ibsen.

Han peger på, at der er to muligheder.

- Det ene er, at Danmarks Lærerforening bøjer af og accepterer at måtte give afkald på den arbejdstidsmodel, der er her nu, og lader det være op til skolelederne at bestemme fordelingen af timer.

- Den anden er, at de tager konflikten. Men der skal de jo så regne med, at der formentlig er aftalt et forløb med finansministeren, hvor man er klar til at ophøje en eller anden forligsskitse til lov i Folketinget, siger Flemming Ibsen.

Sparer nok på krudtet

Han hælder mest til, at Danmarks Lærerforening ikke går ud i en konflikt, som de er temmelig sikre på at tabe.

- Så vil de brænde en masse penge af til ingen verdens nytte, så dem vil han hellere gemme til en konflikt, man har en mulighed for at vinde, siger Flemming Ibsen.

Men også pædagogerne organiseret i BUPL skal levere noget, fordi de er med i folkeskolereformen.

- Der skal leveres nogle aktivitetstimer senere i skoleforløbet, når man får en heldagsskole i stedet for SFOer. Så der skal også forhandles noget på plads, men jeg tror ikke, det bliver det store drama på det område, siger Flemming Ibsen.

/ritzau/