Den omfattende kødskandale i Europa har genskabt debatten om hestekød og danskernes manglende lyst til at indtage det adrætte dyr.
Historisk har hesten ellers været et dyr, vi helt naturligt spiste. Men mekaniseringen af særligt landbruget har gjort, at en hest i dag først og fremmest opfattes som et kæledyr.
- Hesten var et arbejdsdyr, som vi brugte til at trække og løfte. Og så kunne vi jo spise dem bagefter. I dag er hesten et hobbydyr, som vi har for sjov. Og de dyr, vi har for sjov, spiser vi traditionelt ikke. Sådan er det også med hunde, katte og kaniner. De er gået fra at være produktionsdyr til at være hobbydyr, siger Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.
Ikke stor forskel på køer, heste og grise
Han oplever, at danskernes skelnen mellem de forskellige dyr bliver endnu større i disse år. Vi menneskeliggør lige frem kæledyr, mener Mickey Gjerris.
- Vi tager os mere og mere af dyrene, samtidig med at vi på den anden side spiser dyr, som lever under rigtig dårlige forhold. Vi kan sagtens leve med den opdeling, hvor det er vores anvendelse af dyret, der bestemmer, hvad vi bør gøre over for dyret og ikke så meget dyrets egentlige evne til at opfatte situationen, siger Mickey Gjerris og fortsætter:
- Der er jo ikke den store forskel på heste, køer, hunde og grise, men vi behandler dem fuldstændig forskelligt, fordi vi bruger dem forskelligt. Og det vil kun blive skærpet i fremtiden. Men det er egentlig underligt, for med mennesker accepterer vi jo ikke, at vi behandler dem forskelligt, fordi vi bruger dem forskelligt. Vi synes jo, at man skal behandle folk ens, siger han.
Italiensk kok: Stort dilemma
På den italienske restaurant Famo i København er ejer Fabio Mazzon personligt tilhænger af hestekød og spiser det med stort velbehag. Men han kunne ikke finde på at servere det for sine gæster.
- Jeg har været kok i 27 år, men har ikke haft det på menukortet. Det er et stort dilemma, fordi folk har mange holdninger til hestekød, siger Fabio Mazzon.
Han er meget vred over kødskandalen og opfordrer til, at de ansvarlige i sagen bliver straffet med fængsel.
- Mange steder i Østeuropa er de helt ligeglade med kvaliteten, for de laver så mange penge på det. Vi bør gå endnu mere op i, hvor kødet kommer fra, og om det har den rette kvalitet, siger Fabio Mazzon.