Avisoverskrifter om kødskandalen i Europa har forarget hele weekenden og fortsætter med at gøre det på den nye uges første dag.
De fleste danskere kan ikke forestille sig at sætte tænderne i en stor hestebøf, og historierne om de skandaleombruste frosne færdigretter, der blandt andet indeholder oplysninger om mulige skadelige lægemidler i hestekødet, vækker nok ikke øget appetit.
Men slagtermester Niels Juul Nielsen fra Hårby Slagtehus ved Skanderborg forstår ikke, hvad der skulle være galt med hestekød.
- Kødet er en lille smule mere sødt i smagen og mere mørt end oksekød. Det er ikke mærkeligt at spise hestekød. Det kan jo lige så godt være en gris eller en kalv, man går og snakker med, som det kan være en hest. Dyrene bliver behandlet godt og slagtes under fine forhold, siger den østjyske slagter.
Hestekød indeholder mindre kolesterol
Fundet af formodet hestekød i frosne færdigretter er at finde øverst på europæiske toppolitikeres dagsorden, og forbrugerne kan hurtigt få det indtryk, at kødet fra det adrætte dyr er farligt.
De fleste danske heste eksporteres til Sydeuropa, hvor menukortene rigtig mange steder består af retter med hestekød. I øjeblikket slagtes der omkring 2.500 heste i Danmark om året.
Niels Juul Nielsen slagter to-tre heste om ugen, som han leverer til slagtere specialiseret i at sælge kødet til forbrugerne. Han beskriver almindelige rideheste som de bedste.
- Islændere er trælse, fordi kødet er kedeligt. Det samme kan siges om belgierne. De har en større fedtmarmorering, og det er her sødmen kommer fra. Men hestekød er faktisk sundere end oksekød. Der er jo et mindre indhold af kolesterol, siger han.
Græs gør kødet sundere
Niels Juul Nielsen fortæller også, at han sælger hestekød som dyrefoder til blandt andet hunde. Det skulle efter sigende hjælpe dem mod allergi.
Det er også kommet frem, at der muligvis er fundet æselkød i færdigretterne, men ifølge Niels Juul Nielsen er æselkød heller ikke farligt og smager på mange måder lige som hest.
Heste spiser oftest græs som foder, hvorimod de fleste køer fedes op med majs, som betyder, at kødet bliver mindre sundt.
Heste sendes til destruktion
Cirka 2.500 heste eksporteres årligt levende til avl, til slagtning eller anden brug i udlandet, mens endnu flere – og et stigende antal – sendes til destruktion ifølge Danmarks Statistik. Et ukendt antal heste bliver begravet som kæledyr på folks ejendom.
Der er omkring 170.000 heste i Danmark, 40 procent på landbrugsejendomme, og 60 procent ejet af folk, der bor i parcelhus.