Politikere flygter fra Waterfront-netværk

Over halvdelen af medlemmerne har forladt Copenhagen Climate Networks rådgivende råd. Det sker efter DRs afsløring af Waterfront-netværkets forbindelse til DSB.

Dan Jørgensen (S) er en af dem, der har forladt CCN. (© Socialdemokratiet)

I sidste uge var der 18 medlemmer af Copenhagen Climate Networks (CCN) såkaldte Advisory Board eller rådgivende organ.

I søndags afslørede DR i 21Søndag så, at CCN - ifølge PR-bureauet Waterfronts direktør Lars Poulsen - i virkeligheden er en platform for DSB, hvor politikere, der taler DSB's sag, kan komme til orde.

Ifølge Waterfronts direktør støtter DSB også netværkets blad, Climate, økonomisk.Nu er der ifølge DR`s oplysninger syv medlemmer tilbage i CCN`s Advisory Board.

CCN blev officielt startet som et netværk for beslutningstagere og interessenter med en bæredygtig klimadagsorden, men nu har det altså vist sig, at netværket - ifølge Waterfronts direktør Lars Poulsen - har fået penge af DSB for at fremme statsbanernes interesser.

Skjulte dagsordener

Forhenværende beskæftigelsesborgmester i København og medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jacob Hougaard (S) er en af dem, der har droppet sit sæde i CCN's Advisory Board.

- Normalt foregår politikeres kontakt med lobbyister i det åbne, så man ved, hvilke interesser der er på spil. Dette Waterfront-initiativ arbejder med skjulte dagsordener, og det bryder jeg mig slet ikke om, siger Jacob Hougaard.

Jacob Hougaard har iøvrigt - ligesom de øvrige medlemmer DR har talt med, aldrig deltaget i møder eller på anden måde ydet andet for CCN end at lade netværket bruge medlemmernes navne.

Prominente folk flygter fra CCN

Det er prominente folk, der på få dage har forladt CCN. Først gik formanden for Advisory Board, EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen (S).

Så fulgte en stribe nuværende og forhenværende konservative politikere trop. Det er tidligere folketingsmedlem Christian Wedell-Neergaard, forhenværende minister Grethe Rostbøll og forhenværende borgmester i København, Mogens Lønborg.

Også forhenværende minister Elsebeth Gerner Nielsen (R), Borgmester i Hillerød Kirsten Jensen (S), forhenværende regionsformand Kristian Ebbensgaard (V) og Vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, Poul Hald Mortensen har bedt sig fritaget fra at sidde i CCN's rådgivende organ.

Afhopperne tæller også direktøren i International Club Copenhagen, Hasse Ferrold samt DSB's kommunikationsdirektør, Jakob Høyer.

De er tilbage i netværket

Ifølge DR`s oplysninger er der nu kun syv personer tilbage i CCN`s Advisory Board.

Det er Kultur- og Fritidsborgmester i Københavns kommune, Pia Allerslev (V), tidligere Europaparlamentsmedlem Christian Rovsing (K), direktør Arne Willerslev-Legrand fra Applus+ Bilsyn, Direktør Alan Burland fra BCM McAlpine Bermuda, Finn Andersen, Generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut, Ilmar Reepalu, Borgmester i Malmø (Soc.dem.), og Paolo Manoel, direktør i CCN Brasilien.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to tidligere konservative politikere, CCN's bestyrelsesformand Niels Jørgen Langkilde og CCN's direktør Lars Poulsen.