Antallet af svage ledige vokser støt, men kommunerne hjælper dem mindre. Det viser ny tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Ugebrevet A4 har analyseret.
Hele 15.000 flere er havnet på kontanthjælp de seneste tre år. Samtidig er antallet af kontanthjælpsmodtagere, som kommunen sender i aktivering halveret. Dermed efterlader kommunerne godt 40.000 kontanthjælpsmodtagere til en tilværelse på sofaen.
Borgere lades i stikken
Det betyder, at færre vil komme i job, siger Thomas Bredgaard, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet til Ugebrevet A4.
- Faren er, at man opgiver den her gruppe borgere som arbejdskraftressource. Meget tyder på, at de i højere grad får lov at sejle deres egen sø, siger han.
Kommunerne svigter
Dansk Socialrådgiverforening mener, at kommunerne svigter de svage ledige.
- Tallene dækker over, at der ikke er ordentlige tilbud til de svageste ledige, siger formand Majbrit Berlau.
Hun ser gerne, at svage ledige fik én socialrådgiver og én plan, der skal bringe dem tilbage i job frem for mange socialrådgivere og flere forskellige myndigheder at henvende sig til. Samtidig skal de mange forskellige systemer blive bedre til at tale sammen om den enkelte borger.
Christiansborg svigter
Men kommunerne afviser, at de svigter og beskylder politikerne på Christiansborg for at spare på området.
- Vi får færre og færre penge til området fra Christiansborg. Vi gør det bedste inden for de rammer, vi har fået, siger Ole Pass formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds og Arbejdsmarkedschefer i Danmark.
Nye tiltag på vej
Regeringen erkender, at indsatsen for de svage ledige er for dårlig. Den vil tage problemet op til foråret, når den skal forhandle en kontanthjælpsreform.
- Vi skal også have de svage ledige i job. Det er vores fokus, når vi tager fat på en kontanthjælpsreform, siger socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn.
Kilde: Ugebrevet A4