DSB modtog oplysninger om kritisk journalists sygdom

PR-bureauet Waterfront har sendt stærkt personfølsomme oplysninger til DSB om den DSB-kritiske journalist Lars Abild. Dybt ulovligt, siger ekspert.

(© DR)

DSB har angiveligt brugt ekstreme metoder for at lukke munden på den DSB-kritiske journalist, Lars Abild.

Han kæmper med en sygdom, som titusindvis af andre danskere også har.

Og nu viser det sig, at intime detaljer om netop hans sygdom er blevet videregivet til DSB af direktøren for kommunikationsbureauet Waterfront, som Abild har arbejdet for.

I en mail til underdirektør i DSB, Peder Nedergaard, skriver Waterfronts direktør, Lars Poulsen, den 6. august 2012, blandt andet:

- Sygdommen betyder, at han ikke kan passe et almindeligt job med faste arbejdstider, og det har gjort ham bitter.

Ekspert: Klart ulovligt

Lars Abild selv er rystet over, at hans personlige oplysninger er blevet videregivet i en mail til DSB:

- Han skriver, at jeg tager stærk medicin, men han aner ikke, hvilken medicin jeg får, og hvordan den påvirker mig, siger han.

At kommunikationsbureauet videregiver oplysninger om en persons helbred er klart ulovligt, lyder det fra juraprofessor og ekspert i persondataret ved Københavns Universitet, Peter Blume.

- Det er en klar overtrædelse af persondataloven. Det er strafbart, og det er efter min opfattelse klart uacceptabelt, siger Peter Blume.

Direktør ser ikke problemet

Direktøren for Waterfront, Lars Poulsen, spillede også en hovedrolle i magasinet 21 Søndags afsløring i går af, at DSB gennem en årrække har betalt Waterfront for at fodre Lars Abild med opgaver, så han ikke havde kræfter til at skrive negativt om DSB.

Og Lars Poulsen selv mener, at det er i orden, at han deler journalistens sygdomshistorie med en direktør i DSB.

- Ja, i det her tilfælde, fordi vi begge to kender ham, og fordi jeg synes, det forklarer, hvorfor han agerer sådan i den bestemte situation, siger Lars Poulsen til DR Nyheder.

Karaktermord

Men sagen er enkel – Waterfront har overtrådt loven, siger Peter Blume, og det er ligeledes ulovligt for DSB at modtage de personlige oplysninger uden at oplyse Lars Abild om det, fortæller han.

Medieforsker ved Roskilde Universitet, Mark Ørsten, er ikke i tvivl om, at man har forsøgt at begå et karaktermord på journalist Lars Abild ved at betvivle hans troværdighed.

- Jeg synes, det er meget alvorligt, at man på den måde støber kuglerne til et karaktermord på en kritisk journalist ved at skrive, at han er en syg, bitter mand, der er drevet af uudfyldte ambitioner, siger han.

Lars Abild kan vælge at melde sagen til den offentlige myndighed på området Datatilsynet, og Datatilsynet kan vælge selv at tage sagen op.

DSB: Upassende arbejdsmetoder

Administrerende direkør i DSB Jesper Lok, hvorfor bruer DSB offentlige kroner på at få meget følsomme oplysninger om en kritisk journalist?

- Jeg vil gerne slå fast endnu en gang, at vi finder de her arbejdsmetoder, som I beskriver, for særdeles upassende. Og det er lige netop derfor, at vi har igangsat en uvildig undersøgelse, så vi finder ud af lige præcis, hvad er op og ned i den her sag.

Men hvad skal I overhovedet med den type af oplysninger?

- Jamen, som jeg siger, så tager vi afstand fra de her arbejdsmetoder. Jeg kan ikke se, hvad man skal bruge det til. Jeg synes, det er en ubehagelig måde at have en tilgang til det her arbejde. Og det ønsker vi ikke. Det er ikke den måde, DSB skal drives på. Og lige præcis derfor skal vi ahve belyst, hvad er op og ned i den her sag.

Nu har du brugt rigtig meget tid på i det seneste døgn at forklare, at det her er i modstrid med, hvad I står for. Hvis det er rigtigt, hvorfor stopper I så ikke samarbejdet med Waterfront i det sekund, I modtager den her mail med følsomme oplysninger?

- Jeg kan ikke se, hvorvidt den mail er gået. Så vidt jeg ved er den gået til en privat mailadresse. Men vi har jo allerede, da vi ser disse mails i torsdags, beslutter vi os for at lave en uvildig undersøgelse med det samme. Og vi beslutter os også for at indstille samarbejdet med Waterfront. Det finder vi helt logisk, mens sådan en undersøgelse pågår, siger Jesper Lok.