Når hashrygerne i Skandinavien ruller en joint, har hashen oftest været på en lang rejse fra det nordlige Afrika, op gennem Syd- og Centraleuropa gennem Danmark, der er blevet transitland for hashsmugling.
Det fortæller Michael Ask, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter til DR Nyheder.
Søndag den 6. januar 2013 kom det til ildkamp mellem politi og tre formodede hashsmuglere ved Aalbæk Havn i Nordjylland. Her var de tre nordmænd angiveligt i færd med at transportere 250 kilo hash fra Danmark til Norge.
- Vi har set før, at smuglere bruger små lokale havne lidt væk fra Alfarvej for at smugle større partier hash til Norge, siger Michael Ask.
Marokko er storleverandør
Det meste hash i Danmark og de andre nordiske lande kommer fra Nordafrika. Specielt Marokko er storleverandør af hash til Danmark.
Stoffets vej fra Marokko går oftest gennem Spanien og Portugal. Typisk bliver det transporteret med skib ad Gibraltar-strædet, hvor skibstrafikken giver god mulighed for at gemme sig for smuglerne.
- Næsten al den hash, som bliver beslaglagt i Skandinavien, stammer fra Marokko. Så når det skal op igennem Europa, går det i sagens natur igennem Danmark. Der er ingen tvivl om, at der går mere igennem Danmark, end vi finder, siger Michael Ask.
- Hvad kan man gøre for at undgå smugleriet?
- Vi kan udbygge vores internationale samarbejde. Informationsudveksling er det vigtige her. Det er utopi at tro, at vi ved grænsekontrol kan stoppe al indsmugling af narkotika. Derfor er det vigtigt, at vi har de informationer, vi skal bruge, så vi ved, hvem vi skal kigge efter, siger Michael Ask til DR Nyheder.
Både fragtet til havs og på land
Igennem lande som Holland og Tyskland bliver hashen transporteret i biler, lastbiler og containere. Men udover vejnettet bliver noget også fragtet til Holland til vands. I Holland er hash lovligt, og derfor er landet et populært transitland for smuglere.
Danmark fungerer som transitland for stofferne, der smugles videre til andre skandinaviske lande. Fra Danmark vælger smuglerne at benytte motorvejsnettet over Øresundsbroen eller havruterne fra Nordjylland til Norge og Sverige. Det var det, de tre formodede norske smuglere, der søndag aften blev stoppet af politiet i Aalbæk, var i færd med.
Kyststrækningen er udsat
I Norge er kyststrækningerne lange og svære at kontrollere for politiet og toldvæsnet. Derfor kommer meget narkotika - primært hash og amfetamin - ind i landet med både.
I Norge er prisen på et gram hash omkring dobbelt så dyr som i Danmark. I Norge koster et gram hash omkring 100 kroner.