Torsdag besluttede byretten, at de fem unge mænd, der var tiltalt for brand-terror mod en række bygninger, ikke var skyldige i terror. Og det får nu forsvarerne til at ønske terrorlovgivningen ændret.
- Der er klart behov for, at der sker et opstramning af loven, fordi den er så løs. Det her et skrækeksempel på, at den ikke er så hensigtsmæssig, fordi den er så løs, siger forsvarer Michael Juul Eriksen til dr.dk umiddelbart efter, at afgørelsen faldt.
Forskrækket over dommerne
De fem mænd er mellem 21 og 24 år og var tiltalt efter straffelovens terrorparagraf for at stå bag politisk motiverede brandstiftelser. Men det har alle fem tiltalte afvist. Men de tre dommere i sagen mente alle, at to af de tiltalte burde dømmes for terror. Det var dog ikke nok til at få dem dømt, fordi der ikke var et flertal blandt nævningene.
- Jeg er forskrækket over, at der har været tre juridiske dommere, der har ment, at det her kunne være terror. Og det er urovækkende, fordi de her forhold er så langt væk fra terrorbestemmelserne. Det var den 11. september der udløste terrorbestemmelserne, og vi er meget langt væk fra handlinger, der minder om det, siger en anden af forsvarerne Thorkild Høyer til dr.dk.
Bekæmpet demokratiet
Også Michael Juul Eriksen mener, at det ville have været meget alvorligt, hvis de fem mænd var blevet dømt for terror.
- Det ville både have været alvorligt for min klient og for retssikkerheden, for man har kørt en sag på noget løs snak. Hvis de var blevet dømt her, havde det bekæmpet demokratiet i stedet for at styrke det, siger Michael Juul Eriksen og uddyber, at det er terror, hvis man skræmmer en befolkning, eller gør en handling, der medfører, at landet lider skade.
- Det er ikke defineret klart i den juridiske teori og ej heller i praksis, og derfor er det utroligt svært at definere, hvad der er terror, siger han og fortsætter:
- Paragraffen er meget løs, og det er ikke særligt hensigtsmæssigt, for det åbner mulighed for, at man kan få presset nogle ting derind under, som ikke hører hjemme under den paragraf.
Skader for 10 millioner
Ud over brandforsøget, som de alle er fundet skyldige i, handlede anklagerne om et brandattentat med molotovcocktails mod den græske ambassade og for at have planlagt vold og brandstiftelse på loftet i Rejsestalden på Christiania.
Derudover var to af dem tiltalt for flere brandattentater og forsøg på brandstiftelse i 2010 og 2011 blandt andet mod Kopenhagen Fur, Nestlé, Politiskolen og PET i Søborg. I alt er der sket skader for 10 millioner kroner.
De fem mænd får deres straf den 20. december.