Noget tyder på, at sagerne om Carina Melchior og Jesper Bendixen ikke er enestående.
Siden DR for en uge siden sendte dokumentaren om Carina, der vågnede op af koma, efter at lægerne havde stoppet behandlingen af hende, har DR modtaget yderligere seks henvendelser fra familier, der har oplevet lignende sager.
Fællestrækkene er, at lægerne virker skråsikre på, at patienten ikke vil vende tilbage til livet, og at de rigtige undersøgelser for at konstatere det ikke er på plads.
Forkert kommunikation
DR Nyheder har bedt Hjerneskadeforeningen om at vurdere henvendelserne.
- Jeg blev grebet af sådan en uhyggelig fornemmelse af, at her standser man en behandling der skal holde patienten i live, før der er grund til det, siger formand for Hjerneskadeforeningen Niels-Anton Svendsen.
Ifølge vicedirektør på Hvidovre Hospital og medlem af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Torben Mogensen, er lægernes kommunikation helt forkert:
- Budskaberne er forkerte, og det gør selvfølgelig, at man som pårørende bliver enormt frustrerede, fordi man stoler på lægerne. Når de siger, at tilstanden er så dårlig, at nu vil patienten dø, regner man det som et 100% udsagn, siger han.
Nye metoder
Lægerne har klart noget at lære, hvis tilliden skal opretholdes, mener Torben Mogensen:
- Man bliver nødt til at gøre de pårørende trygge ved de beslutninger, vi tager. Og det gør, at vi bliver nødt til at finde nogle metoder, der gør dem sikre.
Efter sagerne om Carina og Jesper iværksætter Aarhus Universitetshospital nu en undersøgelse af alle hospitalets donorsager.