Sådan foregik PET-agentens arbejde

Venskab, USB-stik og hårbalsam er nogle af de nøgleord, der ifølge PET-agenten Morten Storm førte til, at han kunne hjælpe CIA med at lokalisere en Al Qaida-leder.

Venskab, hemmelige møder, USB-stik og hårbalsam er nogle af de nøgleord, der ifølge PET-agenten Morten Storm førte til, at han kunne hjælpe CIA med at lokalisere Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki sidste år.

Hvordan det ifølge den 36-årige dansker helt præcist kunne lade sig gøre, og hvordan hans samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) foregik, folder vi ud her på baggrund af Jyllands-Postens interview med Morten Storm, og de dokumenter og den lydfil, dagbladet er i besiddelse af.

I løbet af de sidste måneder i 2006 ringer den dengang 30-årige muslimske konvertit Morten Storm til PET. Kort forinden har han valgt at forlade islam, fordi han ikke kan stå inde for reliogionen mere, og har besluttet sig for, at han vil bekæmpe islamiske terrorister i stedet. Det fortæller han PET i telefonen.

PET kender ham

Morten Storm er på det tidspunkt et beskrevet blad hos efterretningstjenesten. Folk hos PET har holdt øje med ham på grund af hans færden i ekstremistiske muslimske miljøer i Danmark, og de øjner nu en sjælden chance for at skabe en agent med adgang til fremtrædende islamister og terrorister.

Morten Storm fortæller Jyllands-Posten, at PET sætter et møde op med to britiske efterretningsagenter i London og et møde med to CIA-agenter på hotel Scandic Copenhagen ved søerne i København.

Storm bliver hyret som agent for PET og tager hul på, hvad der skal visse sig at blive en lang periode, hvor han lever et dobbeltliv.

Dobbeltlivet

I muslimske kredse i lande som Danmark, Storbritannien og Yemen agerer han, som om intet var hændt, og giver sig fortsat ud for at være Murad Storm, danskeren, der siden han konverterede til Islam i 1997, har været overbevist islamist.

Han har været så ekstrem i sin tro, at han har talt åbent om behovet for hellig krig, når han talte i moskeer i Europa, i Mellemøsten og på Den Arabiske Halvø. Og han har bakket op om at oprette en islamisk stat i Somalia.

Fundamentalist har han stolt kaldt sig, og på grund af hans umiddelbare ekstreme overbevisning har folk i Al Qaida opbygget en tillid til ham.

Gode venner med al-Awlaki

Morten Storm møder Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki samme år, som Storm vælger at forlade islam - et valg al- Awlaki efter alt at dømme aldrig finder ud af, inden han bliver dræbt.

Anwar al-Awlaki (© Scanpix)

De to mødes på et tidspunkt, hvor Morten Storm studerer islam og arabisk på det berygtede Al Iman Universitet, som bliver ledet af Abdul-Majid al-Zadani, der har undervist Osama bin Laden i islam. Anwar al-Awlaki underviser også på universitetet og derigennem knyttes der bånd mellem Morten Storm og yemenitten, der er opvokset i USA.

- Anwar betragtede mig ikke som en af de almindelige studerende af islam eller som en elev. Han betragtede mig mere som en ven. Som en buddy. Vi kom jo begge fra Vesten, og vi talte frit til hinanden, mens andre, der kom for at høre ham undervise, optrådte med stor ærbødighed, siger Morten Storm til Jyllands-Posten i dag.

Købte ind til al-Awlaki

Han fortæller videre, at PET var klar over, at Anwar al-Awlaki betragtede ham som sin ven og fortrolige:

- De vidste, at jeg kunne nå frem til ham, så jeg kunne finde ud af, hvor han opholdt sig. Jeg kunne hjælpe CIA og PET til at spore Anwar, så amerikanerne kunne sende en drone efter ham og få ham slået ihjel. Det var hele planen, som blev lavet af PET og CIA.

Inden Morten Storm brød med Islam, medbragte han elektronisk udstyr og andre materialer fra Europa til al-Awlaki, når han besøgte Yemen. Efter at han begyndte sit dobbeltliv som agent, fortsatte Morten Storm med at bringe varer til al-Awlaki, som solpaneler, pandelamper og Leatherman-knive, der er godt udstyr, når man bor i en ørken.

- Nu fik jeg pengene til at købe tingene for fra CIA. Det var PET, der gav mig pengene, men PET-folkene sagde, at pengene kom fra amerikanerne. Jeg fik besked fra CIA-folkene om, at jeg altid skulle købe to eksemplarer af hver ting, så CIA's teknikere først kunne undersøge, om de kunne sætte noget sporingsudstyr i tingene. Deres mål var hele tiden at få sat en sender i, så de via satellitterne kunne spore Awlaki og se, hvor han opholdt sig, siger Morten Storm.

Diskuterer terrorangreb

I årene, der følger, bliver det mere og mere farligt for Morten Storm at opsøge al-Awlaki i takt med, at Al Qaida-lederen rykker længere op på listen over eftersøgte terrorister. Det sidste besøg finder sted 17. september 2009. På det tidspunkt gemmer al-Awlaki sig i det sydlige Yemen.

Han har ikke gennemskuet, at Murad Storm i virkeligheden er agent og fortæller om de ting, han gerne vil have skaffet. Blandt andet vil han gerne have et køleskab, som de kan bruge til at eksperimentere med nedkøling af elementer til sprængstoffer.

- Vi diskuterede også terrorangreb. Han havde nogle planer om at ville ramme store indkøbscentre i Vesten eller andre steder med mange mennesker med giftangreb. Men jeg sagde fra. Jeg ville kun være med til at lave angreb mod militære mål, sagde jeg. Han skulle have et modspil, og det fik han fra mig. I virkeligheden ville jeg selvfølgelig ikke have hjulpet med nogen form for terror, men jeg var nødt til at lade ham tro, at jeg var med ham, siger Morten Storm.

Udpeger hus for CIA

Det lykkes ikke PET-agenten at efterlade noget hos al-Awlaki, der kunne spores, og to dage efter mødet forlader han Yemen, hvilket kan ses af stempler i hans pas.

Ifølge Storms beretning er han et par uger senere til et møde med CIA og PET på Hotel Ascot ved hovedbanegården i København. Her viser CIA-folkene Storm en række satellit-fotos af ørkenområdet i Shabwa-provinsen, hvor han har mødt Awlaki.

Storm skal udpege den by og det hus, hvor Awlaki havde opholdt sig. Et par måneder senere går yemenitiske regeringsstyrker, der er støttet af USA, i en større militæraktion til angreb på huset. Omkring 20 Al Qaida-krigere bliver dræbt, men jagten på Awlaki fortsætter - han er ikke blandt de døde.

Al-Awlaki skal dræbes

I en mail, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, skriver al-Awlaki i januar 2010 blandt andet til Storm.

- Kan du huske fyren, du boede hos? Det er nu bekræftet, at han er blevet dræbt.

I de følgende år forsøger Morten Storm med PET og CIA i ryggen flere gange at spore al-Awlaki ved at sende udstyr til ham, men det mislykkes.

Men kontakten til PET holdes ved lige - blandt andet på en teambuildingtur til Island.

Anwar al-Awlaki (Foto: © Jyllands-Posten, DR Nyheder)

I april 2011 bliver der taget endnu et initiativ under to møder på Hotel Marienlyst i Helsingør mellem Morten Storm og tre PET-folk.

- Missionen, vi talte om på mødet, var klar. Awlaki skulle dræbes. PET-folkene troede på, at jeg kunne føre dem og amerikanerne til Anwar. Og det skulle vise sig at passe, siger Morten Storm.

Spor gennem USB-stik

Planen var, at Morten Storm endnu engang skulle rejse Yemen og etablere kontakt til al-Awlaki.

Når der var etableret kontakt, skulle Awlaki spores på to mulige måder. Enten skulle der sættes et stykke skjult elektronisk udstyr i et USB-stik, så det kunne spores via en satellit. Beskeder på USB-stik er anvendt metode for at kommunikere på hos Al Qaida.

Eller også skulle CIA eller deres yemenitiske agenter sørge for at få skygget den kurér, der skulle bringe USB-stikket frem til Awlaki på hans opholdssted.

Storm lander i Yemens hovedstad Sana 23. juni 2011 og efter få dage var der etableret kontakt. I hans pas kan man se, at han forlader Yemen igen den 28. juni, men vender tilbage 27. juli 2011.

Anwar al-Awlaki (Foto: © Jyllands-Posten, DR Nyheder)

Balsam og deodoranter

Under dette besøg skal der etableres en ordentlig kontakt til al-Awlaki.

En budbringer overleverer den første besked på et USB-stik fra al-Awlaki til Storm ved indgangen til Yemen Mall, hvor der står, at han blandt andet skal købe en balsam og en deodorant ind til al-Awlakis kone.

- Jeg er lidt flov over at bede dig om nogle ting, men jeg har ikke andre, der kan skaffe det til mig,. Hårbalsam, Pantene Pro V, Sun Silk eller Dov, hvad du nu kan finde…deodorant-roll on, Nivea og Rexona….og vær sød at sende os noget chokalde, Linddt med forskellig smag, 100 g, Kinder Bueno, Ferrero Roche. Og jeg vil gerne have noget parfume. Det er Dolce&Gabbana - lyseblå, står der blandt andet i beskeden fra al-Awlaki.

Storm køber tingene og sender dem med et sendebud tilbage til al-Awlaki. Deres kommunikation fortsætter den følgende tid gennem USB-stik, og da Storm er sikker på at have skabt en god kontakt, kontakter han PET, som ifølge Storm beder ham om at komme til Malaga for at drøfte den videre plan. Kort efter rejser Storm af sted til Spanien.

Al-Awlaki bliver dræbt

Tre uger senere den 30. september 2011 bliver al-Awlaki dræbt en morgenstund i Yemen sammen med en række andre mænd af missiler fra to amerikanske dronefly.

Samme dag priser USA's præsident Barack Obama drabet.

Stort set samtidig får Storm at vide af PET, at det ikke er hans forarbejde, der har gjort, at al-Awlaki blev dræbt, men et parallelspor, CIA har kørt. Det tror Storm ikke på og erklærer, at han intet vil have med amerikanerne at gøre.

- Det var vores plan

Han er fortsat overbevist om, at det var hans arbejde, der første CIA frem til al-Awlaki. Til Jyllands-Posten siger han:

- Det hele passer jo med den plan, vi havde lavet. "Min onkel" i Yemen fortalte netop, at den budbringer, der hentede USB-stikket, var en ung fyr på 15-17 år. Og tidspunktet passer; det skete tre uger før drabet. Hele udførelsen er som skåret ud af vores plan.

- Jeg er overbevist om, at CIA pågreb den budbringer, jeg havde fået til at hente USB-stikket til Awlaki hos min onkel, og at det var det, der førte til lokaliseringen af Anwars opholdssted. Men amerikanerne vil åbenbart ikke anerkende, at det var en agent fra PET og det lille land, Danmark, der førte til sporingen af Anwar.

Obama ved, hvem du er

PET forsøger at klinke skårene på et møde 7. oktober 2011 på Hotel Marienlyst, hvor en mand fra CIA er til stede. Morten Storm optager samtalen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Manden fra CIA siger:

- Jeg vil gerne have, at du forstår - dette er et team - det hele var en team-indsats - et team fra min organisation - fra mig, der er her sammen med jer fyre, fra Jed (Mortens Storms mangeårige kontakt hos CIA, red.), der var her sammen med jer - okay i den her lange periode - det var ikke - vi havde vores team, vi havde et helt projekt i gang - og i det spillede du den højeste rolle. Okay. Og det er på grund af det, at der er en masse mennesker i min regering - og når jeg siger en masse mennesker, jeg mener, de er få udvalgte ….

- Ja, vi kender Alex, vi kender George, (CIA-folk, Storm har mødt, red.) og du ved - alle de andre, svarer Morten Storm.

- Ja, men jeg taler ikke om Alex og George, du ved. Jeg taler om…..siger CIA-agenten.

Obama? Ha ha, ler Morten Storm.

- Jeg taler om præsidenten for Amerikas Forenede Stater…. han kender dig….men kender til dig. Så de rigtige mennesker kender dine bidrag. Og det er vi taknemlige for, siger CIA-agenten.

Parallel operation

Samtidig siger CIA-agenten, at han ikke har oplysninger om, at det skulle være planen med afhentningen af USB-stikket hos Storms "onkel" til Awlaki, som skulle være den direkte årsag til lokaliseringen og drabet på Al Qaida-lederen.

Han bekræfter i stedet, at der var en parallel operation i gang, og - så vidt han er orienteret - var det den, der førte til drabet.

Det overbeviser ikke Morten Storm, og han er i dag fortsat frustreret over amerikanerne, hvilket han har sagt til PET så sent som i august 2012.

Ud af skjulet

Hvilken forbindelse PET har til Morten Storm i dag er uklar, men ifølge Morten Storm flytter han rundt inden for Europa for at undgå at blive lokaliseret af fjender.

Hans egen forklaring på, hvorfor han stiller sig frem med sin historie er, at blandt andet at fuld offentlighed om hans person er hans bedste livsforsikring, da de mennesker, der vil ham ondt, godt ved, hvem han er.

Han vurderer derfor, at det kan være endnu farligere at leve i det skjulte.