- Der er tale om en meget usædvanlig sag. Vi kender til to tidligere sager om PETs brug af civile agenter - men aldrig tidligere i udlandet, siger DR´s retskorrespondent, Claus Buhr, efter at det i Jyllands Posten søndag er kommet frem, at danskeren Morten Storm, har været hyret af PET og medvirket til, at et ubemandet amerikansk fly - en såkaldt drone - dræbte Al-Quaedalederen Anwar al-Awlaki i Yemen i september 2011.
Ifølge Claus Buhrs oplysninger stemmer det, at Morten Storm har arbejdet for PET i Yemen, men det er ikke umiddelbart muligt at dokumentere, at han har hjulpet den amerikanske efterretningstjeneste CIA med at finde frem til Anwar al-Awlaki:
- Både PET og CIA afviser, at det var Morten Storms oplysninger, der førte frem til al-Awlaki. CIA henviser til, at der har været en sideløbende aktion med danskerens. Vi ved fra andre drab på Al-Quaeda ledere, at der kører sideløbende operationer, som de involverede agenter ikke selv kender til.
Langt over grænsen
Han peger på, at hvis PET vitterligt har været involveret i drab på en fremmed statsborger i et andet land, har tjenesten bevæget sig langt ud over de regler, der normalt gælder for dens virksomhed.
- Men der er ingen tvivl om, at PET har underrettet Justitsministeriet om, at de havde en agent i Yemen. Den eneste anden sag, som har været offentligt undersøgt, og som handler om PETs brug af civile agenter i det vestreradikale miljø i Aarhus i 80'erne, deri slår PET-kommissionen fast, at i sådan nogle sager underretter PET altid, siger Claus Buhr.
Han tør ikke afgøre, hvorfor Morten Storm vælger at træde frem med sin viden:
- Men det kunne hænge sammen med, at han er frustreret over, at han ikke har fået den dusør, som amerikanerne har udsat på oplysninger, der kan bane bejen for drabet på Anwar al-Awlaki. Det ligger fast, at dusøren på flere millioner kroner ikke er udbetalt til Morten Storm, siger Claus Buhr.
Risikerer overlast
Med sine offentlige udtalelser løber Morten Storm en stor risiko for at lide fysisk overlast:
- Men når han så at sige har meldt sig ud af samarbejdet med PET, kan han ikke forvente beskyttelse. Sagen er på den anden side så usædvanlig, at det ikke er til at vide, hvilke skridt PET eller det åbne politi vil tage til at beskytte ham, siger Claus Buhr.
Chefen for PET, Jakob Scharf, skriver i en pressemeddelelse, at tjenesten ikke har bidraget i forbindelse med den militæroperation, som første til drabet på al-Awlaki i Yemen.