Eksperter uenige: Har PET et problem efter agentafsløring?

Sagen om den danske PET-agent Morten Storm, der har været involveret i drabet på højtstående Al Qaida-leder, deler eksperter. Overtræder PET og dermed Danmark folkeretten?

Sagen om den danske PET-agent Morten Storm, der har været involveret i drabet på højtstående Al Qaida-leder, deler eksperter. Overtræder PET og dermed Danmark folkeretten? (© DR)

Den danske PET-agent Morten Storm var direkte involveret i jagten på på den eftersøgte terrorleder Anwar al-Awlaki, før han blev dræbt under et droneangreb udført af USA den 30. september 2011 i Yemen.

Sagen rejser alvorlige spørgsmål om PET's skjulte aktiviteter i krigen mod terror samt manglende demokratisk kontrol med tjenesten, mener Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet.

- Hvis det er sandt, at PET har hyret en agent og arbejder sammen med ham for at dræbe al-Awlaki, foreligger der efter dansk ret helt klart et forsøg på medvirken til drab, siger Gorm Toftegaard Nielsen til Jyllands-Posten.

PET har et problem

Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret på Københavns Universitet, mener ligeledes, at PET har et problem i forhold til dansk ret, skriver Jyllands-Posten:

- Ingen dansk myndighed har beføjelse til at planlægge eller deltage i overlagte drab, medmindre der foreligger en krig eller anden væbnet konflikt. Adgangen til at dræbe under væbnet konflikt reguleres af folkerettens regler, siger han.

Derfor er drab kontroversielt

Anwal al-Awlaki befandt sig i Yemen langt væk fra slagmarken i Afghanistan, da han blev dræbt. Han lå ikke med sit våben i en afghansk skyttegrav, og det er dette punkt, der gør drabet kontroversielt, siger Anders Henriksen, der er lektor i folkeret ved Københavns Universitet:

- Anwal al-Awlaki var langt væk fra slagmarken, han befandt sig et sted, hvor der ikke var amerikanske soldater på landjorden, og derfor mener kritikerne, at et drab på Anwal al-Awlaki ikke er foreneligt med folkeretten, siger Anders Henriksen til DR Nyheder.

Aktion er lovlig

Han vurderer, at PET-aktionen er lovlig efter folkerettens regler om væbnet konflikt. Han - og Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet - mener, at USA lovligt kunne dræbe al-Awlaki, fordi denne deltog i en væbnet konflikt.

- Min personlige opfattelse af det her angreb er, at det formentligt er lovligt. Så længe Anwal al-Awlaki havde en fremtræden rolle i Al Qaida, og spillede en fremtræden rolle i den her væbnede konflikt med USA, så udgjorde han et lovligt militært mål, og han kunne sådan set slås ihjel på alle tidspunkter af døgnet - også når han kørte i en ørken, siger Anders Henriksen.

- Det må efter min opfattelse i teorien også betyde, at Danmark efter omstændighederne kan være berettiget til at bruge dødelig magt mod et medlem af Al Qaida, der befinder sig uden for Afghanistan, såsom i Yemen, hvis denne person spiller en aktiv rolle i kampene i Afghanistan, siger Anders Henriksen til DR Nyheder.

PET er lukket

Anders Henriksen understreger over for DR Nyheder, at det i USA er præsident Obama, som godkender drone-angrebene, som dem, der dræbte topterroristen.

- Vi ved ikke rigtig, hvem der faktisk spiller en rolle i Danmark. Der er ikke særligt meget offentlighed omkring PET's virke. De kontrolmekanismer, der er opsat omkring PET, er hemmelige og fortrolige, siger Anders Henriksen til DR Nyheder.

Dr.dk følger naturligvis sagen dagen igennem. Du kan se et stort interview med PET-agenten Morten Storm i 21Søndag klokken 21 på DR 1 - det er efter Forbrydelsen.