I løbet af den seneste tid har både politikere og repræsentanter for arbejdsgiverne været efter de ledige: Der er masser af jobs, til dem der vil arbejde, har parolen lydt.
Og aktivering, løntilskud og uddannelse skal bruges til at få mobiliseret den ledige arbejdsstyrke.
Robert Nielsen er en af dem, som ikke har et job. Han er på kontanthjælp og vil ikke i aktivering, til jobansøgningskurser eller lignende tilbud.
Jeg er et dovent svin
- Der er klienter, som ikke er interesseret i det. Førtidspensionister uden førtidspension, kan vi kalde dem. Og jeg ryger nogle gang i kategori med dem, når jeg rammer den forkerte jobkonsulent, siger han.
Robert Nielsen erkender, at aktivering og kurser kan hjælpe dem, der virkelig gerne vil videre og have et job. Men selv føler han, at han bliver straffet for at være ærlig omkring sin manglende lyst til at tage job, som han finder ydmygende.
- Det kan være noget så simpelt som at stå med kaffen efter at have været til møde med en jobkonsulent og så sige: Nå ja, men jeg er sgu også et dovent svin. Jeg har det godt med at hæve bistandshjælp lige for tiden. Og så bliver man straffet og står 10 minutter senere med en seddel i hånden om, at du skal møde til tre måneders fuldtidsaktivering ude på Amager et sted, siger Robert Nielsen.
Ønsker sig et 'tale-job'
Robert forlod universitetet i 2001. Her har han læst økonomi, kinesisk og filosofi, men har dog ikke færdiggjort nogen af studierne. Og frem til i dag har han kun haft tre job, hver af et halvt års varighed. Det har været som gulvsliber og vicevært.
Han kunne godt tænke sig et 'tale-job', som han kalder det. Et, hvor han kan få lov at debatterer samfundet og bruge sin viden herom.
- At jeg sidder og samler klemmer er jo ikke noget, der stimulerer samfundet og økonomien, siger han.
Du kan høre mere om Robert Nielsen, og hvorfor han ikke vil tage de jobs, han bliver tilbudt, på søndag kl. 23 i det nye DR2-program 'På den 2. side'.
Her sætter vært Jacob Rosenkrands forskellige tabuer under lup og graver i danskernes værdier.Første udsendelse er altså på søndag, og her tager han fat i diskussionen om selvforsørgelse.
Rune Lykkeberg, Information, Katrine Stampe Andersen, chefkonsulent og ekstern underviser på CBS og Simon Bauer, Min A-Kasse, vil være i studiet til debat.